Kruškovača „Varađanka” najbolja među 740 rakija

Na tradicionalnoj međunarodnoj rakijadi i gastrofestivalu koji su osmi put priredili Kulturni centar „Adi Endre“ i Udruženje voćara i vinogradara „Rizling“ iz Stare Moravice, prema oceni stručnog žirija, u konkurenciji 740 rakija proizvođača iz šest zemalja, za najbolju rakiju proglašena je kruškovača Zorana Varađanina iz Bajmoka, kome je pripao pobednički pehar.

Pehar za drugo mesto za šljivovicu osvojio je Akoš Buš iz Sente, dok je pehar za treće mesto za lozovaču pripao Nikoli Stojniću iz Zemuna. Trojici najboljih proizvođača rakije, pehare organizatora iz Stare Moravice dobili su i počasti za najbolje rakije u svojim kategorijama. Inače, renomirani članovi žirija su bili vitezovi rakije iz Prvog viteškog reda rakije u Srbiji iz Sente, ocenjivači iz drugih krajeva Srbije i gosti iz Mađarske, a nagrade su dodeljene u 16 kategorija prirodnih rakija iz malih destilerija. 

– Ponosni smo na kvalitet rakije koji postižemo, zahvaljujući predanom porodičnom trudu koji nam je za preko dve decenije bavljenja voćarstvom i pečenjem rakije, postalo više od hobija – zadovoljan je osvojenim priznanjima Zoran Varađanin iz Bajmoka. – Zajedno sa suprugom Snežanom i familijom negujemo voćnjak na dva i po hektara, a voće koje ne uspevamo da prodamo, završi u kvalitetnim rakijama ili voćnim vinima. Prošla sezona nije bila baš najpovoljnija za naš voćnjak, jer su prvo mrazevi i posle suša umanjili rod, pa na jednom hektaru pod breskvama nismo imali šta da beremo. Od desetak vrsta rakije koje pečemo, iz lanjske produkcije izuzetano kvalitetom se kao šampionska izdvojila kruškovača „Varađanka“, a pozlatila se i rakija od zove. Volim da kvalitet rakije proveram na domaćim i međunarodnim festivalima, jer je to najbolji način da se učinak uporedi sa drugim proizvođačima, a festival u Staroj Moravici je izrastao u jedan od najmasovnijih u Srbiji.

Najviše takmičarskih uzoraka bilo je u kategoriji šljivovice, čak 120, gde se najboljom pokazala kapljica koju je ispekao Senćanin Akoš Buš, ali su zlatne medalje osvojile i one koje je ispeklo još deset proizvođača, pa je šampionski pehar zavredio i Milojko Lazić iz Peska.

Akoš Buš je imao i najbolju višnjevaču. U ostalim kategorijama šampionske pehare osvojili su kod jabukovaču Denis Valković iz Horgoša, za kajsijevaču Ivan Dulić iz Subotice, za dunjevaču Zoran Novaković iz Donje Trnave, za trešnjevaču Ibolja Fekete iz Bačke Topole, za viljamovku Tomislav Jakovčević iz Subotice, za breskovaču Robert Indrih iz Bataseka (Mađarska), za komovicu Dušan Mrđa iz Stare Moravice i za mešanu rakiju od jabuka, dunja i krušaka Ištvan Baškoš iz Stare Moravice. Priznanja u kategoriji posebnih destilata pripala su Jožefu Mutu iz Bate (Mađarska) za vinjak od kadarke i Jožefu Janušku iz Stare Moravice za liker od smokava.

Za najbolju rakiju iz Stare Moravice proglašena je šljivovivica Lasla Guljaša, koja se pozlatila sa maksimalnim brojem od 20 bodova. Priznanja za najuspešnijeg proizvođača iz Srbije dobio je Jožef Januško iz Stare Moravice i za najuspešnijeg iz Mađarske Jožef Mut iz Bate, koji je imao i najviše uzoraka rakije na festivalu. Kao najuspešnija žena proizvođač rakije nagrađena je Gabriela Kozman iz Slovačke, a posebne nagrade pripale su još destilerija „Bajai Palinka“ i Gaboru Oldalu iz Mađarske.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18