Kuglof Eve Šnur ponovo najbolji

Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“, organizator Festivala kuglofa koji se, s izuzetkom dve godine, održava bez prekida u Sremskim Karlovcima počev od 2002, ovog puta ljubiteljima te poslastice pružila je priliku da dva vikenda zaredom uživaju u njoj. Prvo ovogodišnje izdanje, koje je takmičarskog karaktera, odvija se ovog vikenda, dok će „repriza“ biti narednog.

Centralni događaj na manifestaciji, takmičenje za najbolji kuglof održano je u subotu, 25. maja, a pobedničkom titulom okitila se i ove godine Karlovčanka Eva Šnur, sa kuglofom  za čiju pripremu joj je bilo potrebno 15 sati. Drugo mesto zauzela je Novosađanka Mirjana Rastović kojoj je ovo prvo učešće na festivalu. Nijanse su odlučivale ko će biti pobednik između njih dve. Kuglof vicešampionke je novina u dosadašnjim ukusima na manifestaciji jer je jedan od dodataka marcipan koji takođe sama pravi. Treće mesto osvojila je Snežana Švarc Janić iz Sremskih Karlovaca. Prvoplasirana je kao nagradu dobila pećnicu, drugoplasirana mikser, a trećeplasirana modle i knjigu recepata za kuglof.

-Pored ranijih učesnica festivala takmičile su se i dve nove Ivana Mišković iz Seoskog domaćinstva „Krivac“ Ivana Mišković i Mirjana Rastović iz Novog Sada-kaže koordinatorka festivala Sara Balaban.

– Tamičarke su pred predaju eksponata za ocenjivanje, prodefilovale u nošnjama centrom Karlovaca, od Bogoslovije do česme „Četiri lava“ sa svojim kuglofima. Oba dana su organizovane radionice za najmlađe u okviru kojih su oni oslikavali kuglofe, a danas je pobednica festivala Eva Šnur pred publikom pravila kuglof.

Izrada kuglofa pred auditorijumom je program novijeg datuma na manifestaciji. Ovog puta Eva Šnur pripremala je mramorni kuglof koji se smatra osnovom u toj kulinarskoj veštini, jer priprema onog s kojim je odnela pobedu zahteva puno vremena. U toku pripeme je objašnjavala svaki korak u postupku izrade i davala niz saveta. Koliko je taj deo programa intersantan publici govori i broj posmatrača, među kojima je bilo i muškaraca.

Po rečima Sare Balaban, u subotu je bio primetan veliki broj posetilaca, a takav utisak je i danas. To potvrđuju i izlagači kuglofa, od kojih je većina sve prodala.

I narednog vikenda, od 31. maja do 2. juna na istom mestu održaće se Festival kuglofa sa programom koji se od ovog razlikuje po tome što nema takmičarski karakter. Sastojaće se od kreativnih dečijih radionica, radionica za izradu kuglofa, i muzičkog dela. Duž centralnog trga kao i ovog puta biće izlagači kolača, proizvoda od meda, ruktvorina, grnčarije, a na platou ispred Saborne crkve biće pagode sa kuglofima. Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci će i sledećeg vikenda omogućiti posetiocima besplatno razgledanje Karlovaca od 12.30 sati. Izlagačima kuglofa je takođe ovog puta obezbeđeno besplatno učešće na festivalu.

„Kapije“ festivala otvorene su od 10 do 21 sat. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je OKUD „Brankovo kolo“ , a zatvorio POP HOR Radio, čiji nastup je izazvao opšte oduševljenje.

Pokrovitelj manifestacije je opština Sremski Karlovci.

Tekst i foto: Zorica Milosavljević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18