Kukuruzijada u Crnoj Bari

Manifestacija „Kukuruzijada 2022″ održava se tradicionalno 12 godina u organizaciji Kulturnog društva „Crna Bara“ u Crnoj Bari, selu u opštini Čoka. „Kukuruzijada“ je takmičenje u ručnom branju kukuruza, sečenju njegovih stabljika, kao i u vezivanju snopova, na način kako se to nekada radilo.

Manifestacija je okupila 16 takmičarskih ekipa iz Vojvodine. Domaćini su dočekali goste sa tradicionalnim „nadničarskim“ doručkom, hleb i mast sa crvenom paprikom i lukom. Takmičenje je održano na parceli koju je ustupio meštanin. On je imao ulogu „gazde“ i na početku takmičenja dogovorio je posao sa „nadničarima“ , onako kako su se nekada ugovarali poslovi u polju.

Umešnost takmičarskih ekipa, njihovu brzinu, urednost, čvrstinu i tehniku vezivanja stabljika u snopove, pratio je žiri, koji je ocenjivao i nadničarski doručak. Najuspešnija ekipa bila je „Dužijanca 2“ iz Tavankuta, drugo mesto pripalo je ekipi „Mag“ iz Novog Orahova i treće mesto timu „Dužijanca 1“ iz Subotice. Najbolji doručak pripremila je ekipa iz Sente, drugo mesto u ovom segmentu takmičenja osvojili su „Mokrinčani“ a treće ekipa iz Utrina. Svi učesnici dobili su prigodne poklone: pehare, šolje sa sa odštampanim logoom manifestacije, klip kukuruza. Za najmlađe učesnike bilo je organizovano takmičenje u ubacivanju klipova kukuruza u košare.

Manifestacija se završila zajedničkim ručkom i druženjem uz pesmu. Članice Kulturnog društva „Crna Bara“ pripremile su desert za učesnike, kolače sa „ludajom“.

Ova manifestacija organizovana je sa ciljem da se očuvaju stari banatski običaji i neguju multikulturalnost, poznavanje, poštovanje i povezivanje različitih manjinskih zajednica. U njoj je učestvovalo 150 takmičara. Manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, nacionalne zajednice, Opština Čoka, Mesna zajednica i donatori.

Izvor: RTV

Foto: RTV/Kulturno društvo „Crna Bara“

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar