Насловна РАЗНО Kupreški sirevi u Beogradu

Kupreški sirevi u Beogradu

625

Možda za Zloselo nikada niste čuli, ali za Kupres sigurno jeste. Makar oni stariji, koji su živeli u staroj Jugoslaviji. A čulo se zbog čistote predela, zdravog, svežeg vazduha, zbog ovaca i jaganjaca, zbog krava koje su se napasale na Kupreškoj visoravni. U tom Zloselu, koje je tako nazvano ne zbog zlih ljudi u njemu, već zbog zlih vladara koji su njime vladali, nalazi se porodična mlekara i sirana Perkan. Drže ih članovi porodice Romić i već drugi put su bili učesnici Balkan Cheese Festivala. Prošlogodišnji uspeh doveo ih je i ove godine u Beograd, gde su bili među najzapaženijim izlagačima.

– Dolazimo iz Zlosela, malog sela pokraj Kupresa. Radimo isključivo tvrde punomasne sireve, od neobranog mleka, i to od našeg mleka. Imamo farmu od 1.500 ovaca i 60 goveda. Pazimo na prehranu, ne dodajemo nikakve koncentrate, što bi moglo narušiti kvalitet mleka i samo povećati količinu – u dahu je izgovorila direktorka firme Dražana Romić, ističući da tokom leta njihove krave i ovce provode vreme na ispaši, na svežoj travi.

– Što se tiče prehrane naših životinja preko leta, one su, uglavnom, na ispaši na Kupresu. Kupres je, kao što mnogi znaju, netaknuti, planinski deo prirode, povoljan za pašu i uzgoj goveda. Zahvaljujući tome, naši sirevi imaju posebnu aromu od trava koje krave i ovce tamo pasu – od tog mleka posebne arome nastaju tri vrste kupreškog kraljevskog sira.

– Radimo tri vrste sira: čisto kravlji, čisto ovčji i mešani sir od kravljeg i ovčijeg mleka, u odnosu 30% kravljeg i 70% ovčijeg, kao i u kombinaciji 50% – 50% – upućuje nas direktorka u tajne kupreškog sira, čije zrenje nije ispod tri meseca.

– Sirevi zriju najmanje tri meseca. Tu, međutim, slušamo želje kupaca. Neko voli sir od tri meseca, neko voli malo stariji, i do godinu dana. Kako kupci žele, tako i bude. Neki izlaze posle tri meseca, a neki nastavljaju da zriju. Mi smo tek prošle godine krenuli sizradom sireva, ali smo već osvojili prvo mesto na prethodnom festivalu Balkan Cheese Festival. Dugo godina smo predavali mleko drugim siranama i mlekarama, a evo sad smo se odlučili da krenemo sami. Više se iplati svoje – priča Dražana, nadajući se da će uskoro pojačati prisustvo svojih sireva u Srbiji.

– Evo, pojavljujemo se na festivalima, ima ljudi koje zanimaju naši proizvodi i gledaćemo u skorije vreme da krenemo na tržište Srbije malo jače – rekla je Dražana Romić, direktorka mlekare Perkan.

Tekst i foto: Zorica Dragojević