Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Купус без главице, али и без хемије

Купус без главице, али и без хемије

РАШТАН МАЛО ТРАЖИ, А МНОГО ДАЈЕ

19

Лако се гаји, добро подноси студен и сушу, не тражи заштитна хемијска средства, једино је важно да га не нападну гусенице или лисне ваши, али се и тај проблем лако решава с мало пепела.

Богат је калцијумом, манганом, цинком, а нарочито витамином А, Ц и Е и витаминима Б групе.

Обилује флавоноидом званим маемпферол, који значајно смањује ризик од рака јајника код жена.

Садржи и селен који јача имунитет, спречава оштећења ћелија и смањује ризик од астеросклерозе.

Раштан, или раштика, купус који се не главичи, стара је врста купуса без централног пупољка или главе, с крупним листовима плавозелене боје који се и користе у исхрани. Зову га и дивљи или лиснати купус, који је био претходница главичастом. Обилује витаминима и минералима, изузетно је хранљив и лако се гаји. Због тога се све чешће може наћи у нашим баштама и на трпезама.

Некада се узгајао на целом Балкану, а данас тек у појединим областима, најчешће на Јадранском приморју, али масовне производње нема. Његово порекло није тачно познато. Вишегодишња је повртарска култура која мало тражи, а много даје. У исхрани познат је још из времена старих Грка и Египћана, када су му приписиване и магичне особине, па је тако једно време сматран светом биљком, према којој се треба опходити с поштовањем.

Вариво од раштана

Листове раштана попарити кратко у кључалој води. Потом их исецкати и додати шаргарепи која се динста. Додати кромпир сечен на коцкице, и воду. Кувани кромпир благо изњечити, а затим додати маслиново уље, бели лук, со и бибер. По жељи у припреми варива могу се користити и суво месо или ребарца, која се претходно потопе у врућу воду.

Мусака са раштаном

Кромпир обарити, оцедити и оставити у хладну воду десет минута, а затим га ољуштити и исећи на колутове. У међувремену, док се кромпир кува, на уљу пржити црни лук и першун. Потом додати млевено мешано месо, со и бибер. Раштан очистити, опрати и обарити у сланој кључалој води. Оцедити га, самлети или ситно исецкати, ставити на маслац и испржити. Дубоку тепсију са свих страна подмазати масноћом и стављати ред раштана, ред обареног кромпира и меса. Прелити павлаком, помешаном с млеком и јајима. Завршити преливом преко раштана. Ставити у рерну и пећи док мусака добије румену боју.

Плодоред једина заштита

У слободној енциклопедији раштан описују као традиционални, спонтани култивар купуса који припада варијетету Brassica oleracea var. acephala. То је примитивна форма купуса која не формира гигантски централни пупољак- главу. Отуда и назив acephala који, тривијално речено, значи – „не затвара главицу“. Овом варијетету припадају дивљи купус и многе примитивне гајене форме, које могу служити и као сточна храна, поврће или као украсно биље.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us