Насловна ВЕСТИ Купус заштитити од мољца и бувача

Купус заштитити од мољца и бувача

9

Усеви купуса за јесењу производњу на подручју Војводине налазе се у фази расађивања до 4-7 листова развијено. Њиховим визуелним прегледима регистровано је присуство купусовог мољца и бувача.

Купусов мољац – Plutella xylostella веома је значајна штеточина у производњи купусњача. У нашим условима, током једне године, развије седам до осам генерација. Штете причињавају гусенице које се хране л истовима купусњача, а у каснијим фазама развоја убушују се у главицу. При јачем нападу долази до голобрста када остају само главни нерви на листовима. Визуелним прегледима усева купуса регистровано је присуство јаја и гусеница на наличју листова. У току је пиљење гусеница пете генерације купусовог мољца.

На тек расађњним биљкама регистровано је присуство одраслих јединки бувача – Phyllotreta sp. У нашим условима бувач развија једну генерацију годишње. Штете причињавају одрасле јединке изгризајући и правећи рупице на лишћу. Нарочито су активни за време сунчаних дана и могу причинити значајне штете на младим биљкама.

Стручњаци Прогнозно-извештајне службе заштите биља произвођачима овог поврћа препоручују да прегледају биљке на присуство наведених штеточина. Уколико потврде њихово присуство, препоручује се примена неког од инсектицида:

CIPKORD 20 EC, NOTIKOR, CRNA MAMBA у дози 0,3 л/ха.

Каренца након примене ових препарата је 28 дана.

Ј.Б.