Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Kupusnjače dobra zamena za pesticide

Kupusnjače dobra zamena za pesticide

306

Nekada su povrtari, posebno oni koji proizvode u plastenicima i visokim tunelima, pred svaku novu proizvodnju, od parazita, štetočina i korova zemljište „lečili“ hemijskim preparatima. Kako su istraživanja dokazivala štetno delovanje hemije na kvalitet zemljišta i zadržavanje otrovnih ostataka preparata u biljkama, hemija je sve češće uzmicala pred nekim drugim metodama zaštite, a zabranjena je u celom svetu i proizvodnja nekih opasnih aktivnih materija koje su bile „lek“ u tim preparatima.

Parazitima i štetočinama, posebno nematodama kojih u našim zemljištima ima izuzetno puno, ipak se moralo doskočiti. Spas je potražen u nekim biljkama koje svojim raznim produktima deluju nematocidno, insekticidno i fungicidno.

Ispitivanja su pokazala da su za ovu namenu najbolje kupusnjače, a najčešće se koriste slačica, gorušica, rotkvica i rukola koje mogu da se seju u prolećnom, letnjem ili jesenjem roku. Biofumigacija kao mera zaštite ima značajnu ulogu u plasteničkoj proizvodnji, ali i u gajenju povrća na otvorenom polju.

Šta uraditi pre setve povrća možete saznati u nastavku, ukoliko se pretplatite na naše elektronsko izdanje

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us