Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ НАВАЛИТЕ НА ШЕРПЕ: Кува се парадајз

НАВАЛИТЕ НА ШЕРПЕ: Кува се парадајз

766
paradajz

Остављање слане зимнице почиње већ у августу, у којем стиже обиље зрелог парадајза. Припрема зимнице често није песма, али ко воли домаће производе, латиће се тог посла и све претворити у задовољство и у прави породични догађај.

Пише: Биљана Ненковић

Зимница од парадајза незаобилазна је у нашој традицији и припрема се у више варијанти: млевени са семенкама или без њих, као сос за шпагете и ћуфте, затим сечени у теглама или као пелат. Јер, прерађени парадајз у било ком облику може одлично да зачини кувана јела и да окрепи организам у дугим зимским месецима.

Кувани парадајз богат је гвожђем и природни је лек за анемију. Повољно утиче на јетру и бубреге, јер помаже избацивању токсина из организма. Користи се и у регулисању крвног притиска, добар је за срце и крне судове, даје енергију и освежава организам. У кувани парадајз може да се дода и шаргарепа и целер, што ће повећати нутритивне вредности ове врсте зимнице, као и благодети за здравље.

С друге стране, остављање домаћег и провереног парадајза штеди и кућни буџет. Користи се за сосове и кувана јела, те се штеди на куповини скупих, индустријских пелата и умака од парадајза.

Најбољи је без конзерванса, поготово ако имате добре услове за чување зимнице, попут хладних подрума и остава. Ево и неколико проверених рецепата:

paradajz supa

Кувани парадајз или сос

Састојци:

10 килограма парадајза

со, шећер

зачини по укусу

Бирају се здрави и сасвим зрели плодови, који се добро оперу. Парадајз се затим попари, ољушти и меље у машини за месо, уколико желите да семенке остану у соку. Други начин је да се самеље у машини која одваја љуске и семенке и остаје само сок.

Сок се кува на умереној температури и скида се пена која се ствара. Током кувања се додаје со, до две кашике шећера да неутралише киселост. Зачини, попут црног и белог лука, љуте папричице, лишћа целера, додају се по жељи. Кад се шерпа склони с рингле, ко жели може у врео кувани парадајз додати конзерванс. Сипа се у флаше док је још топао. Умотају се топле флаше у дебље ћебе и оставе да се потпуно охладе. Тиме се продужавате рок трајања.

Овај рецепт је и основа за сос од парадајза. Ако желите да буде гушћи за шпагете или ћуфте, кува се дуже, да вишак воде испари.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us