Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ NAVALITE NA ŠERPE: Kuva se paradajz

NAVALITE NA ŠERPE: Kuva se paradajz

942
paradajz

Ostavljanje slane zimnice počinje već u avgustu, u kojem stiže obilje zrelog paradajza. Priprema zimnice često nije pesma, ali ko voli domaće proizvode, latiće se tog posla i sve pretvoriti u zadovoljstvo i u pravi porodični događaj.

Piše: Biljana Nenković

Zimnica od paradajza nezaobilazna je u našoj tradiciji i priprema se u više varijanti: mleveni sa semenkama ili bez njih, kao sos za špagete i ćufte, zatim sečeni u teglama ili kao pelat. Jer, prerađeni paradajz u bilo kom obliku može odlično da začini kuvana jela i da okrepi organizam u dugim zimskim mesecima.

Kuvani paradajz bogat je gvožđem i prirodni je lek za anemiju. Povoljno utiče na jetru i bubrege, jer pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Koristi se i u regulisanju krvnog pritiska, dobar je za srce i krne sudove, daje energiju i osvežava organizam. U kuvani paradajz može da se doda i šargarepa i celer, što će povećati nutritivne vrednosti ove vrste zimnice, kao i blagodeti za zdravlje.

S druge strane, ostavljanje domaćeg i proverenog paradajza štedi i kućni budžet. Koristi se za sosove i kuvana jela, te se štedi na kupovini skupih, industrijskih pelata i umaka od paradajza.

Najbolji je bez konzervansa, pogotovo ako imate dobre uslove za čuvanje zimnice, poput hladnih podruma i ostava. Evo i nekoliko proverenih recepata:

paradajz supa

Kuvani paradajz ili sos

Sastojci:

10 kilograma paradajza

so, šećer

začini po ukusu

Biraju se zdravi i sasvim zreli plodovi, koji se dobro operu. Paradajz se zatim popari, oljušti i melje u mašini za meso, ukoliko želite da semenke ostanu u soku. Drugi način je da se samelje u mašini koja odvaja ljuske i semenke i ostaje samo sok.

Sok se kuva na umerenoj temperaturi i skida se pena koja se stvara. Tokom kuvanja se dodaje so, do dve kašike šećera da neutrališe kiselost. Začini, poput crnog i belog luka, ljute papričice, lišća celera, dodaju se po želji. Kad se šerpa skloni s ringle, ko želi može u vreo kuvani paradajz dodati konzervans. Sipa se u flaše dok je još topao. Umotaju se tople flaše u deblje ćebe i ostave da se potpuno ohlade. Time se produžavate rok trajanja.

Ovaj recept je i osnova za sos od paradajza. Ako želite da bude gušći za špagete ili ćufte, kuva se duže, da višak vode ispari.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us