Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА КУЗМАНОВИЋИ СА ЧЕНЕЈА: Сањина органска башта најбоља у Србији

КУЗМАНОВИЋИ СА ЧЕНЕЈА: Сањина органска башта најбоља у Србији

104

Пише: Светлана Мујановић

Да је производити поврће по принципима органске пољопривреде једноставно, сви баштовани би то радили. Поврћу треба угађати, а без „вештака“ и хемије постићи висок и здрав род није лако. С биљкама ваља живети, ослушкивати њихов шапат и испуњавати њихове потребе. Органска производња је велики изазов, а када се он савлада, задовољство је неописиво.

На Регистрованом пољопривредном газдинству Кузмновић на Ченеју, селу надомак Новог Сада, брачни пар КузмановићСања и Светозар, већ шест година гаје поврће по принципима органске пољопривреде. И како смо вам о овој дивној и вредној породици већ причали, нећемо испочетка, наставићемо јер су у међувремену од две године они порасли и напредовали.

Два хектара и десет пластеника

Органска њива породице Кузмановић простире се на два хектара, од којих десет пластеника покривају 3.200 квадратних метара, који се, уз правилну плодосмену и две-три бербе, добрано повећају. У њима и на отвореном производи се више од 30 врста поврћа, углавном оног које се од давнина гаји у овом крају, али нађе се ту и понеки новајлија: неки су на тестирању-попут шпаргле, а неки се стидљиво укорењују у башти под кровом.

На земљи црној, масној, која више даје него што тражи, није тешко биљкама угодити. На салашу, пространству које Сањиној машти даје крила, има и стоке. Ту су овце које често „коштају“ и оно што није на њиховом менију, ћурке, коке, пилићи… Њихов задатак је да производе органско ђубриво, а овце и млеко – лек и превентиву за онемоћале и оболеле биљке. Сви остаци зелениша, гомилице и гомиле које се створе после бербе, паковања али и плевљења и окопавања, пребацују се на „сточну трпезу“, где их они с апетитом поједу или угазе, свеједно, све то на крају буде стајњак без којег нема органске производње. Биљни остаци се с њива пребацују у велики компостарник и опет враћају у земљу. Тако хранива круже, све је природно, без грама хемије.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us