Kvalitetna i zdrava muža ovaca

Higijena vimena je važna za zdravlje ovca i kvalitet mleka koje proizvode. Pravilna priprema za mužu je vrlo značajan zadatak kako bi se stvorili osnovni uslovi za proizvodnju mleka sa niskim sadržajem bakterija. Prvi korak u pripremi za mužu se odnosi na pranje vimena, za šta postoji tradicionalni metod i metod pranja namenskim preparatima.

Tradicionalni metod podrazumeva pranje vimena toplom vodom od oko 35-40°C. Topla voda rastvara prljavštinu i na taj način doprinosi čišćenju kože vimena. Nedostatak ovog metoda je to, što osim sa samih sisa voda može da se sliva i sa ostalih delova vimena i tako razni patogeni mogu da stignu do sisne čaše.

Koji god metod za pranje vimena da se primenjuje, sledeći korak podrazumeva brisanje papirnim ubrusom sa dovoljnim upijajućim kapacitetom i efektom fizičkog čišćenja. Važno je da se poštuje pravilo jedno vime – jedan papir, jer se u suprotnom razni patogeni mogu širiti sa jedne krave na drugu.

Evo nekoliko koraka koje treba pratiti u cilju održavanja higijene vimena ovaca:

  1.  Perite vimena svojih ovaca redovno, najbolje pre i posle dojenja. Koristite toplu vodu i blag deterdžent ili specijalni proizvod za pranje vimena. Obrišite vimena čistom krpom ili papirnim tkanjem.
  2. Redovno proveravajte zdravstveno stanje svojih ovaca i odmah reagujte na bilo kakve neobične simptome. Ako zabeležite probleme sa zdravljem vimena, obratite se veterinaru.
  3. Koristite čistu opremu svaki put kada muzete ovce. Ovce treba da muzete u čistom i suvom prostoru. Održavajte sudove za mleko, sudove za čišćenje i opremu za dojenje čistim i dobro prosušenim.
  4. Čuvajte ovce u čistom okruženju: Održavajte čistim i suvim štale. Ovce treba da imaju dovoljno prostora da bi se kretale i ne bi trebalo da budu na malom prostoru.
  5. Obratite pažnju na zakone i propise koji regulišu proizvodnju mleka i ubedite se da ih poštujete. Neki zakoni mogu da zahtevaju redovno testiranje mleka na zdravstvenu ispravnost i druge zahteve u vezi sa higijenom.

Posebna pažnja se mora usmeriti na dezinfekciju, odnosno zatvaranje vimena nakon muže. Cilj je da se zatvore mlečni kanali kako bi se sprečilo širenje patogena. U ovu svrhu su dostupni proizvodi koji se dobro “hvataju” za površinu vimena i formiraju zaštitni sloj. Ovi proizvodi pružaju dovoljnu zaštitu vimena do sledeće muže.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18