Lako dostupni darovi prirode

Tekst i foto: Biljana Nenković

U ljudskoj ishrani i narodnoj medicini zelje je poznato od davnina. Rimskoj vojsci je, kako se veruje, bilo spas od žeđi za vreme vojnih pohoda. Rimski pesnik Publije Vergilije Maron govorio je da je zelje obavezno u bašti svakog časnog i poštenog seljaka, a Horacije ga je koristio za bolje varenje. Asteci su zelje nazivali „atlinan“, u prevodu – voda mu je majka, jer je ova biljka uglavnom rasla pored potoka. U Srednjem veku zelje je bilo još uvaženije kao namirnica i koristilo se za spremanje jela.

Zelje je samo jedna od mnogobrojnih besplatnih, zdravih namirnica u proleće. Ovaj lako dostupni dar prirode je višegodišnja biljka i pripada porodici troskota Polygonaceae. Obično zelje obilato raste u našim krajevima, ali i u većem delu Evrope. Raste u predelima gde preovladava umerena klima i spada u divlje samonikle biljke. Blizak je rođak kiseljaku, jer imaju sličan ukus i izgled.

Ova zeljasta biljka je uz koprivu vekovima tretirana kao hrana za siromašne, iako obiluje hranljivim sastojcima. Dokazano je da zelje pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića. Stari Sloveni prvi su otkrili da zelje mogu da kisele, baš kao i kupus.

U svetu danas postoji između 150 i 200 vrsta zelja. Kod nas je poznato oko 20 vrsta, a najčešće su baštensko, zelje širokih listova i takozvano divlje zelje, koje se na livadama bere u proleće. Kao namirnica veoma je bogato mineralima, vitaminima, belančevinama i ugljenim hidratima. To ga, pored spanaća i koprive, svrstava u red najzdravijih biljaka, koje su posle zimske i „teške“ hrane pravo osveženje za organizam. Zelje ne sadrži masti, pa je pogodno za dijete.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno