Lako svarljiva energija

Glavni energetski sastojci šumskog voća su šećeri. U različitim plodovima količina je različita, od 5 do 33 procenta. Preovlađuju invertni šećeri (smeša fruktoze-voćnog šećera i glukoze-grožđanog šećera) koji su izvrsna i najlakše svarljiva hrana koju organizam lako usvaja te brzo uklanja umor, pre svega mišića. Izuzetno mnogo šećera ima u prezrelim plodovima: kleke (preko 33 procenta), kestena, oskoruše, jarebike, brekinje, mukinje, dunjarice, oraha, šipurka, gloga, zove, drena i dr. U nekim plodovima važan energetski sastojak je i skrob.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za