Lavanda na poljima u blizini sela Zimonjić

Na salašu Elvire Nađ u blizini sela Zimonjić, sedam kilometara od Kanjiže, više od pola hektara zemlje zasejano je lavandom. Odmah po dolasku u ovaj mirni kutak “grli” nas miris nežno – ljubičastih latica.

Ova biljka ima više namena: od njenih cvetova dobija se ulje koje se primenjuje u aromaterapiji, od sušenih latica može da se kuva čaj. On je dobar za probavu, ali takođe smiruje i opušta. I sam pogled na polje oslikano lila bojom ima jednako dejstvo.

“Nisam znala na početku kad sam kupila salaš da li ću gajiti lavandu, želela sam začinsko bilje, a sam prostor, to kako je izgledala zemlja na salašu, to mi je dalo ideju, jer sam videla “malu Provansu”, dalo ideju da gajimo lavandu“, Elvira Nađ, vlasnica salaša.

Elvira Nađ majka je troje dece. Najmlađa kćerka, sedmogodišnja Lara poverila nam je da izjave za televiziju daje “još od predškolske”. Ona o lavandi kaže…

“Meni je zanimljivo da ima fin miris, mi pravimo i ulje i sapune. Prošli put kad smo tu bili onda smo pravili i keksiće,” kaže Lara Andrašić.

„To mi se sviđa kada ovde sečemo i odnesemo kući i možemo i u jastuk da stavima pa ćemo moći bolje spavati.” “Da li pomažeš mami? Da, ja pomažem puno i mama uvek mene zove kad treba da se pomaže,” dodaje Lara.

Na salašu Elvire Nađ u toku su „Dani lavande”. Posetioci imaju priliku da sede, leže, uživaju u miru, da sami beru ovu biljku, udišu njen lekoviti miris, učestvuju u izradi aromatičnih sapuna, kao i da sa domaćinima prave dekoraciju od ovog cveća.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime