LAZARKINJA: Lek iz grma, mirisnih cvetova

– Ovu izvanrednu biljku, lek iz priode, poznavali su naši preci i koristili za zarastanje rana, pa se ne može objasniti zašto je zapostavljena i zaboravljena u našim krajevima – kaže prof. Nikola Marčeta.

Raste u hladovini listopadnih šuma, posebno u bukovim i lipovim.

April je mesec jedne skoro neprimetne samonikle biljke koju gaze i čupaju kao korov, ne znajući ama baš ništa o njenoj vrednosti i lekovitosti. Uglavnom je prepoznaju po mirisu belih cvetića, a pre toga samo oni koji su je već upotrebljavali.

To je lazarkinja, poznata i kao ivanjsko cveće, lazina trava, broćanica, mirisni broć, rojba, prvenac, jari broć, lazarica, marinka.

Diuretik i antiseptik

– Ovu izvanrednu biljku, lek iz priode, poznavali su naši preci i koristili za zarastanje rana, pa se ne može objasniti zašto je zapostavljena i zaboravljena u našim krajevima – kaže prof. Nikola Marčeta iz Novog Sada, koji se u lekovita svojstva ivanjskog cveća sam uverio, te naglašava da se nesme zanemariti niti uništavati.

Lazarkinja (Asperula odorata L.) raste u grmlju i hladovini listopadnih šuma, posebno u bukovim i lipovim. Višegodišnja je zeljasta biljka, koja naraste tridesetak centimetara. Dugog je crvenkastog rizoma i člankovite stabljike, na kojoj se nalaze lekoviti listići koji se beru pre nego što procveta, početkom maja.

Tada se odseca nadzemni deo biljke, vodeći računa da je koren plitak i da se lako čupa, pa se nehotice može sasvim iskoreniti.

Pravilnim sušenjem listova i nadzemnog dela u cvetu u hladovini i na promaji, pojačava se miris, koji potiče od kumarina, i slatkast ukus na seno. Zbog ovog sastojka ima diuretičko i antiseptičko delovanje, pa se često koristi s crvenom detelinom, divizmom i kineskim cimetom, biljkama koje ga sadrže i koriste se zajedno zbog sinergijskog dejstva.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18