Lažne matice

MALA PČELARSKA ŠKOLA DOBROG JUTRA (66)

Prilikom prvog, glavnog prolećnog pregleda pčelinjih društava, obično u martu ili početkom aprila, treba između ostalog, dobro obratiti pažnju i na to da li je prisutna matica, jer bez matice neće biti ni pčelinjeg društva. Već na prvi pogled, društva bez matica poznaju se po tome što su jako uznemirena, ne donose polen ili donose male tovare polena.

Dakle, ako su pčele uznemirene ili ako se na poletaljci muvaju kao da nešto traže, nerado poleću i retko doleću, nedostaje im matica. Kada se košnica otvori i pčele nadime, čuje se naglo i veoma snažno brujanje, koje dosta dugo traje u odnosu na normalna pčelinja društva koja imaju maticu. Tokom pregleda, pčelinja društva bez matice su veoma nervozna, agresivna, naglo se uznemire i odmah počinju da ubadaju uz snažno zujanje.

Šta se dešava kada u nekoj zajednici nema matice pročitajte u nastavku teksta

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno