Ledeni dani povećali prodaju ogreva

Ledeni dani pogurali su prodaju ogreva. Stovarišta su puna, a cene stare. Pelet je čak i jeftiniji, 10 posto, nego u istom periodu prošle godine. Zanimljivo je da mnogi snabdevači, po uzoru na druge trgovce, nude ogrev po sniženim cenama.

Temperatura ispod nule pokrenula je i mašine i radnike na stovarištima. Najbolje se prodaje ogrev u džakovima, jer je najpraktičniji za prevoz. Džak uglja košta od 600 do 900 dinara u zavisnosti od vrste, a pakovanje briketa do 220 dinara.

„Neko se nadao, neko nije ovoj hladnoći, kako ko. Nije se imalo“, kaže Ljubivoje Ružić, radnik na stovarištu u Kraljevu.

Dejan Nikolić dodaje da ljudi dolaze i kupuju pet, tri ili dva džaka, kao i da uglja ima dovoljno.

„Najviše se traži ogrevno drvo i pelet. Cene su nepromenjene, ljudi dokupljuju po tonu, dve, oni ljudi koji nisu kupili ogrev u dovoljnim količinama“, navodi Saša Petrović iz stovarišta ogreva u Beogradu.

Ponuda, kažu, odavno nije bila bolja, jer su se zbog pandemije i proizvođači okrenuli domaćem tržištu, a to utiče i na cenu. U poređenju sa januarom prošle zime, tona peleta jeftinija je u proseku 20 evra.

„Pelet, on je 22.000. To je sada zimska akcija koju smo pokrenuli pre mesec dana, tu je džak peleta 340 dinara. Klasa A1 to je čista bukovina, a A2 je mešavina bukva, jel i bor“, objašnjava Ivica Serenčeš, stovarište u Somboru.

Kalendarski na polovini smo grejne sezone, ali su zbog kovida ljudi više u kući, pa se zalihe tanje. Bez obzira na veću tražnju, ponuda je dobra, pa se može očekivati da snabdevači snize cene i pre uobičajenog prolećnog pojeftinjenja ogreva.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime