Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ЛЕК С ЉУТОГ КРША, А ИЗ БАНАТА: „Далматино мелеми“ стижу из Панчева

ЛЕК С ЉУТОГ КРША, А ИЗ БАНАТА: „Далматино мелеми“ стижу из Панчева

142
Bottle of essential oil with herbs on white background

Пише: Зорица Драгојевић

Замирисало је далматинско смиље банатском равницом. Изникло из љутог крша, донето из Скрабина, са слапова Крке, да лечи и ране и душе Панчеваца. Донела га је Радмила Рашковић, бежећи од рата, чувала као суво злато и преточила у мелеме, да њима оживи сећање на родни крај и на претке који су га генерацијама користили. И тако читавих двадесет и пет година. Помагала је људима, производила за породицу и пријатеље, а пре четири године одлучила је да то чудо природне лековитости понуди и купцима. Од тада „Далматино мелеми“ путују широм Србије.

– Из Скрабина смо избегли давне 1995. године. Пут нас је довео у Војводину, у Панчево. Ту смо остали и ту живимо већ 26 година. У избегличкој колони били смо супруг, ћкерка и ја, док је син рођен овде. Тада сам као највећу реликвију са собом носила смиље, рецепте мојих предака и оно знања што је остало у глави – прича с осмехом Радмила, задовољна што је живот, ипак, пружио другу шансу и што је ту шансу знала да искористи.

Смиље за ране, лаванда за нерве

Данас је често на релацији Србија – Далмација, и не жали се, воли равницу, али у души су маслине, мирис мора, камен и лаванда.

– Мајка и две сестре живе и даље у Далмацији. Волим маслину, камен, море, смиље, лаванду. Рођењем смо окружени маслињацима, лековитим биљем, специфичним за тај кршевити крај. Смиље је у том нашем кршу заступљено осамдесет посто и расте, буквално, из камена. Најквалитетније је ако расте у оскудном земљишту и тад има права лековита својства. Радили смо анализе у Загребу, које су показале да смиље с крша има изузетну лековитост, док ово индустријско, које нарасте и до два метра висине, није тако квалитетно – објашњава госпођа Рашковић која је занимање за лековито биље показала од малена.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us