Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Lek za kašalj iz prirode

Lek za kašalj iz prirode

1200

Srbija je prebogata lekovitim biljem. Potrebno je samo izaći na livadu, zaći u šumu, brati samonikle plodove i ta prirodna apoteka će učiniti da se osećate bolje, jače i zdravije. Iako se bavi zvaničnom medicinom, prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević, TARA MD, veruje i u moć bilja, određenih namirnica, naročito kod onih koji imaju problema s kašljem i sluzi koja se skuplja u disajnim organima. Ono što svi poljoprivrednici imaju u svojim baštama i što možete bez problema naći u svojoj okolini, može vam olakšati život i smanjiti odlaske kod lekara zarad pojedinih zdravstvenih tegoba.

– Proizvodnja sluzi kod zdrave osobe je jedan od odbrambenih mehanizama od stranih čestica iz vazduha – kaže za „Dobro jutro“ dr Radosavljević. – Te čestice (prašina, bakterije, poleni) lepe se za sluz, naročito u toku letnjih radova u polju i onda se refleksom kašlja izbacuju iz organizma. To kod zdravih organizama nije problem.

Do nevolja dolazi kod onih koji imaju neku od opstruktivnih bolesti, što je sada veoma rasprostranjeno, bez obzira na to koliko je sredina zdrava.

– Kod bolesnika koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća postoji prekomerno lučenje sluzi u disajnim putevima – tzv. hipersekrecija – ukazuje naša sagovornica. – Ova sluz može biti jako gusta. To se dešava kod nekih respiratornih infekcija, kao i kod astme ili slivanja sekreta niz gušu iz obolelih sinusa.

Naglašava da kod hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, preterano lučenje sluzi utiče na smanjivanje disajnih kapaciteta, dovodi do pojačanog kašlja, i remeti kvalitet života:

– Tekve osobe imaju i veći rizik od smrti. To se ispoljava i u fatalnim napadima astme, ali i kod težih plućnih infekcija. Kod osoba s ovim poremećajem, kašalj vremenom postaje neefikasan, zbog uništavanja sitnih treplji na površini ćelija koje oblažu bronhijalno stablo, zbog zamora mišića grudnog koša i začepljenja velikog dela plućne površine čepovima sluzi.

Pomoć ljudima koji imaju ove probleme, osim od zvanične medicine, stiže i iz prirode i ishrane.

– Malo je poznato da i neke vrste hrane mogu da dovedu do pojačanog lučenja sluzi. S druge strane, postoje namirnice koje smanjuju ovo lučenje – navodi doktorka, a na pitanje šta jesti, onima koji vole meso, odgovor se neće svideti:

– Namirnice koje dovode do pojačanog lučenja sluzi, ili do njenog zgušnjavanja: crveno meso, mleko, sir, jogurt, sladoled, maslac, jaja, hleb, testenina, žitarice, banane, kupus, krompir, kukuruz i proizvodi od kukuruza, proizvodi od soje, kafa, čaj i alkoholni napici – navodi doktorka, dodajući da su među namirnicama koje smanjuju lučenje sluzi: tuna, sardina, bundeva, seme bundeve, gljiva potočarka, celer, kiseli krastavci, luk, beli luk, med, limun, aleva paprika, kamilica, maslinovo ulje, supa, čaj – dakle sve ono što imate u okruženju ili ga možete zarad svog zdravlja nabaviti.

Osim lečenja hranom, za umirivanje upalnih procesa u bronhijalnom stablu, olakšavanje iskašljavanja ili istovremenog smanjenja kašlja, kako navodi doktorka Tanja Radosavljević, dobro je piti čajeve od sledećih lekovitih biljaka:

Koren sladića, list divizme, prah pupoljaka karanfilića, list origana, list majčine dušice, prirodno limunovo etarsko ulje, cvet hibiskusa, limunova kora, kora cimeta, plod zove, koren đumbira, koren omana.

Čaj od divizme

Divizma je jedna od vrlo lekovitih biljaka. Uz pomoć saponina koje sadrži u velikim količinama, divizma obloži respiratorni trakt i grlo i na taj način olakšava kašalj. Čaj od divizme je vrlo lako pripremiti. Jednu kafenu kašičicu cveta ove biljke prelijete sa 200 ml ključale vode, ostavite da stoji od 5 do 10 minuta, procedite i pijete nekoliko puta dnevno po jednu šolju.

Piše: Zorica Dragojević