Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Lekovita biljka nežnoplavih cvetova

Lekovita biljka nežnoplavih cvetova

850

Piše: Svetlana Mujanović

Došao nam je iz Mesopotamije, ali za njega su znali, i gajili ga, svi stari narodi. Lan služi za proizvodnju prediva i ulja, odnosno semenki koje se koriste u ishrani i za kojima je poslednjih godina sve veća potražnja, jer dokazano je da imaju lekovita svojstva. Poznate su dve vrste ove biljke: ozimi i jari lan. Za lan je karakteristično i da boja semena zavisi od područja u kojem se gaji.

Lan (Linium usitatissimum) privući će brojne poglede u baštensku leju, jer izgleda zaista prelepo s nežnoplavim cvetovima na vrhu stabla. Ali, u baštama i na okućnicama se obično ne gaji kao dekorativna, već kao lekovita biljka.

Zbog čega se sve više ističe lekovita priroda lana?

Pored vitamina E, C, B1, B2, B6, tiamina, pirodoksina, folne kiseline, niacina, pantotenske kiseline, biotina i minerala – bakar, magnezijum, mangan, lan sadrži i alfa-linolensku kiselinu i lignane, vrstu vlakana koja imaju antioksidativno dejstvo. Smatra se i da ova vlakna preventivno štite od kancera jer antioksidativnim delovanjem smanjuju aktivnost slobodnih radikala u organizmu i sprečavaju ih da uništavaju ćelije ljudskih tkiva. Nedavna istraživanja pokazala su da se kod osoba obolelih od raka prostate, kada se u dijetu uključi lan, smanjuje napredovanje bolesti.

Alfa-linolenska kiselina (omega 3-kiselina) iz lana, koju naš organizam ne proizvodi, usporava zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

Velika količina vlakana u zrnu takođe pozitivno deluje na naš organizam. Vezujući višak masnoća u digesivnom traktu i ubrzavajući lučenje žuči, ona posredno utiču na sniženje holesterola. Zbog sadržaja biljnog lepka, seme potopljeno u vodi obavija se sluzavim slojem koji deluje kao blag prirodni laksativ, a može se koristiti u lečenju upala sluzokože usta, želuca i creva. Osim toga, laneno seme poboljšava crevnu peristaltiku.

Pronađeni pisani dokumenti pokazuju da se uljani lan ubraja u najstarije gajene biljke i zvanično, gaji se zbog semena iz koga se dobija laneno ulje, a semenke dobijene s okućnica i malih bašta najčešće se upotrebavaju kao lekoviti dodaci u ljudskoj ishrani.

Za ishranu mogu se koristiti cele semenke koje se stavljaju u mešavine za pekarske proizvode. Preporučuje se da se u lekovite svrhe laneno seme koristi samleveno, a može i da se prepeče i pospe preko salate od svežeg povrća, jogurta ili peciva, ali nikako sirovo jer naš organizam, zbog tvrdog i nesvarljivog omotača, neće moći da koristi njegove lekovite materije.

Kako ga koristiti?

Semenke lana mogu biti smeđe ili zlatnožute boje i uvek su u obliku suze. Bez obzira na boju, imaju istu nutritivnu vrednost i blag orašast ukus koji neće narušiti ukus hrane, ali će i u maloj količini pozitivno uticati na celokupno zdravstveno stanje. Imaju veliku energetsku vrednost, 100 g ovog semena sadrži oko 534 kalorija. Laneno seme reguliše i nivo šećera u krvi i pruža duži osećaj sitosti, a sve zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Istovremeno, ubrzava metabolizam i sadrži veoma malo kalorija kada se konzumira u preporučenoj dozi. Jedna kašika semenki lana ima svega 35 kalorija, ali u sebi ima 2 grama dijetetskih vlakana, koja će svakako pozitivno uticati na gubitak kilograma.

Kako najbrže i najbolje iskoristiti laneno seme?

Pomešajte samleveno seme s medom, pospite ga preko supe, čorbe, salate ili glavnog jela ili ga razmutite u vodi i soku i popijte. Prepečeno celo zrno lana takođe možete pomešati s medom ili dodati u musli. Obratite pažnju na to da ga dobro sažvaćete i unesete veliku količinu vode, kako biste ubrzali razgradnju semenjače. Čaj se dobija prelivanjem sirovog semena lana vrućom vodom, tada će se ispustiti sluzave materije u nju i posle možete popiti čaj. Kašičica mlevenog lana može se dodati u šolju probiotskog jogurta ili kefira i popiti pola sata pre obroka.

Laneno ulje je vrlo lekovito, a dobija se hladnim ceđenjem semenki lana. Koristite ga kao dodatak jelima ili za prelivanje salata ali nemojte ga termički obrađivati. Ono ne sadrži lignine ni celulozu.

Laneno ulje kao noćna krema

Omega-3 masne kiseline, kojima je laneno seme bogato, popravljaju zdravlje kože jer mogu da smanje akne, ublaže upale, ekceme, pomognu čišćenje pora, ubrzaju zarastanje opekotina od sunca, umanje bore na licu… Lan je dobar i za nokte i kosu. Redovnom upotrebom lanenog ulja sprečava se cvetanje krajeva kose, kao i listanje i lomljenje noktiju.

Masaža lanenim uljem podstiče i ubrzava cirkulaciju, a povećava se tonus i glatkoća kože. Redovnom upotrebom može u potpunosti zameniti noćnu kremu. Laneno ulje se leti preporučuje i kao blaga zaštita od sunca.

„Laneno jaje“ za zdraviju ishranu

Lan se prvenstveno, i najčešće upotrebljava kao lekoviti dodatak ishrani. Samleveno seme valja konzumirati odmah, jer brzo oksidiše. Specijalno pakovan, može duže da se čuva u frižideru.

Za one koji poste ili su iz ishrane izbacili jaja, lan može poslužiti kao zamena za ovu namirnicu u palačinkama, kolačima, pecivima i drugim jelima. Kao zamena za jedno jaje treba pomešati kašiku samlevenog lana sa tri kašike vode. Posle desetak minuta lan postaje želatinozan, podseća na jaje i može se koristiti u receptima isto kao jaje. “Laneno jaje” ima upola manje kalorija od pravog, što je dobro za sve one koji vode računa o ishrani.