Lekovite biljke koje se beru u junu

Jun mesec je pravo vreme za branje lekovitog bilja. Ima ga u izobilju, vreme nije toliko toplo da se ne može izaći u livadu ili zaći po šumama. Vidar Miodrag Todorović izdvojio je i objasnio lekovitost junskog bilja.

Beli slez – Pomaže u lečenju plućnih bolesti, ublažava kašalj i iritacije i upalu sluzokože usta i ždrela. Može pomoći i u ublažavanju iritacije kože i kod zarastanja rana, kao i diuretik ili u lečenju paradentoze.

Jagorčevina – jedan od biljaka sa višestrukom namenom. Koristi se kao čaj ili sirup za iskašljavanje. Odlično deluje na kašalj, bronhitis, nazeb i uopšte kod nagomilavanja sluzi u organima za disanje. Pomaže i kod lečenja nesvestice, lupanja srca, nesanice, migrene i neuredne menstruacije.

Imela – bela imela – lekoviti sastojci bele imele podstiču lučenje svih žlezda u sistemu organa za varenje što otklanja zatvor i sve prateće tegobe u vidu nadutosti i nadimanja, normalizuje prekomerno lučenje žuči. Podstiču oporavak jetrinog parenhima u slučaju žutice i deluju preventivno na pojavu šećerne bolesti. Upotreba imele takođe doprinosi poboljšanju cirkulacije i opšteg stanja u slučaju zakrčenosti krvnih sudova, kao i normalizaciji krvnog pritiska, bilo da je snižen ili povišen.

Lipa – deluje blagotvorno kod blagih bolova, može podstaći opuštanje, umiruje probavni trakt i ima diuretičke efekte.

Crni slez – ima veoma široku primenu ali se pokazao nezamenljivim kod svih prehlada i upala usne duplje i grla. Pored ovoga odlično je sredstvo kod svih upalnih procesa u organizmu jer svojim dejstvom doprinosi ozdravljenju i obnovi sluznice jednjaka, želuca i creva.

Zova – deluje protiv zatvora, bolova u mišićima, infekcije disajnih organa, glavobolje, groznice, problema sa bubrezima i blagih kožnih problema.

Divizma – koristi se kao pomoć pri lečenju grla i pluća, upale uha i kožnog osipa.

Kičica – skida temperaturu, groznicu.

Bunika – lekovita svojstva bunike su sedativno i analgetsko. Zbog otrovnosti ove biljke pripravke bunike uzimati samo pod kontrolom.

                Piše: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18