Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Лековите биљке које се беру у јуну

Лековите биљке које се беру у јуну

443

Јун месец је право време за брање лековитог биља. Има га у изобиљу, време није толико топло да се не може изаћи у ливаду или заћи по шумама. Видар Миодраг Тодоровић издвојио је и објаснио лековитост јунског биља.

Бели слез – Помаже у лечењу плућних болести, ублажава кашаљ и иритације и упалу слузокоже уста и ждрела. Може помоћи и у ублажавању иритације коже и код зарастања рана, као и диуретик или у лечењу парадентозе.

Јагорчевина – један од биљака са вишеструком наменом. Користи се као чај или сируп за искашљавање. Одлично делује на кашаљ, бронхитис, назеб и уопште код нагомилавања слузи у органима за дисање. Помаже и код лечења несвестице, лупанја срца, несанице, мигрене и неуредне менструације.

Имела – бела имела – лековити састојци беле имеле подстичу лучење свих жлезда у систему органа за варење што отклања затвор и све пратеће тегобе у виду надутости и надимања, нормализује прекомерно лучење жучи. Подстичу опоравак јетриног паренхима у случају жутице и делују превентивно на појаву шећерне болести. Употреба имеле такође доприноси побољшању циркулације и општег стања у случају закрчености крвних судова, као и нормализацији крвног притиска, било да је снижен или повишен.

Липа – делује благотворно код благих болова, може подстаћи опуштање, умирује пробавни тракт и има диуретичке ефекте.

Црни слез – има веома широку примену али се показао незаменљивим код свих прехлада и упала усне дупље и грла. Поред овога одлично је средство код свих упалних процеса у организму јер својим дејством доприноси оздрављењу и обнови слузнице једњака, желуца и црева.

Зова – делује против затвора, болова у мишићима, инфекције дисајних органа, главобоље, грознице, проблема са бубрезима и благих кожних проблема.

Дивизма – користи се као помоћ при лечењу грла и плућа, упале уха и кожног осипа.

Кичица – скида температуру, грозницу.

Буника – лековита својства бунике су седативно и аналгетско. Због отровности ове биљке приправке бунике узимати само под контролом.

                Пише: Зорица Драгојевић