Насловна АРХИВА LEKOVITI ĆURANOV REP: Raste i u našim šumama

LEKOVITI ĆURANOV REP: Raste i u našim šumama

5596
Фото: wikipedia

Među najpopularnije šumske pečurke ubraja se i ćuranov rep (Trametes versicolor). Ova gljiva u buketima obrasta panjeve ili staro i mrtvo drveće u skoro svim listopadnim šumama. Može se videti u raznim nijansama plave, sive, smeđe i crvenkastosmeđe boje, koje su složene u koncentrične krugove slične repu ćurana, po čemu je i dobila ime.

Ćuranov rep spade u grupu čvrstih gljiva poliporusa, za razliku od šitake koja ima meko plodonosno telo, ukusno u raznim jelima. To nam je potvrdila Mirjana Pjević iz beogradske ekološke organizacije „Čuvari blaga“, i naglasila da su u istoj grupi ganoderma, trud i slične pečurke, ali je ćuranov rep mnogo nežniji. Od davnina se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, za lečenje različitih bolesti, uključujući i kancer.

Hemijski sastav i lekovita svojstva ove pečurke ispitivali su naučnici u Kini, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama, i ustanovili da sadrži ergosterol, fungisterol, triterpenoide, polisaharide… Sprečava razvoj tumora i deluje na rad jetre i slezine, pre svega kada se koristi u preventivne svrhe. Antibakterijska svojstva ćuranovog repa ogledaju se u produženom delovanju antibiotika.
Polisaharid PSK dobijen specijalnim postupkom iz micelije, deluje na tumore kada se primenjuje s drugim lekovima, uključujući tradicionalnu hemioterapiju i radioterapiju, pa znatno produžava život pacijenata. Suzbija viruse i podstiče stvaranje interferona u organizmu.

Ćuranov rep preporučuje ne samo tradicionalna, već i zvanična medicina u Kini, Japanu, Meksiku, Kanadi, SAD… U ovim zemljama postoje injekcije koje se direktno ubrizgavaju u tumor, a koriste se i kapsule ili ekstrakti. Deluje i na niz bakterija, a između ostalih, protiv Echerichia coli i Listeria monocytogenes, zatim na kvasce iz roda Candida.

Veoma su značajna antimikrobna svojstva ćuranovog repa s obzirom na to da neke bakterije vremenom postaju rezistentne na antibiotike. Lek dobijen iz ove gljive zaustavlja HIV infekciju. Beta-glukanproteini prisutni u plodonosnom telu ove gljive ispoljavaju antitumorna, antivirusna, antibakterijska, antioksidantna i imunomodulatorska svojstva, dok ergosterol, odnosno provitamin D, deluje antiinflamatorno na gornje disajne puteve, urinarni i digestivni trakt. Razne druge aktivne supstance koje se nalaze u plodonosnom telu i miceliji ove gljive takođe imaju blagotvorno dejstvo protiv mnogih drugih tegoba i bolesti kao što su, između ostalih, dijabetes, reumatizam, povišene masnoće u krvi.

Kod nas se ćuranov rep koristi za pripremanje lekovitih napitaka i čajeva. Sakupljene gljive mogu se sušiti u rerni na nižoj temperaturi, dehidratoru ili u sušari. Pošto ih napadaju razni insekti, pre sušenja treba ih držati 24 časa u zamrzivaču. Dobro su osušene kad im listići pucaju. Tada se usitne i čuvaju u staklenim teglama, na suvom i tamnom mestu. Lekoviti napitak priprema se od 20 grama ćuranovog repa koji se kuva u litru vode petnaestak minuta, a pije kad se prohladi. Posebno je lekovit ako se umesto vode pije tokom celog dana, bar dva meseca. Čaj se pravi od iste količine gljiva i dva litra vode i kuva dok tečnost ne uvri na polovinu. Poželjno je da se popije nekoliko šoljica čaja tokom dana.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 542 – Jun 2017.