Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Лековито биље је дар природе

Лековито биље је дар природе

22

Људи данас најчешће обољевају од аутоимуних болести, због чега скоро свака друга жена има проблем са штитном жлездом, а мушкарци све чешће пате од стерилитета, истиче траварка Јела Гарић из Новог Сада, те додаје да су најчешћи разлог томе паразити који, праве „куршлус“ у нашем организму и узрокују проблеме с аутоимуним болестима, али се сумња да учествују и у развоју канцера, алергија, астме, мултипле склерозе, полицистичних јајника, анемије, несанице, Алцхајмерове болести, аутизма, епилепсије. Биљке које чисте тело од тих непријатеља су: дивљи пелин, црни орах и каранфилић, а оне се налазе у антипаразитном програму које наша саговорница прави, а по рецепту светске научнице др Хилде Кларк. Све ово само је увод у свет лековитог биља којим смо мање-више окружени, а који имају лековито дејство о коме ни не размишљамо.

– Паразите уносимо свакодневно, кроз воће и поврће, док га у млеку има највише, а месо, нарочито пилетину и рибу, увек треба замрзавати пре употребе – објашњава Гарић и упозорава да жене у себи имају и до килограм паразита, а мушкарци и више.

Ипак, четири биљке које се могу користити као основа за лечење свих болести јесу невен (који можете узгајати у саксији), хајдучка трава, раставић и коприва пред којом се, вели Јела, треба поклонити. Међутим, свака биљка која расте испод 700 метара надморске висине нема ни ваљану боју, ни мирис, а камоли лековито дејство.

– Рецимо, шумска брусница је добра за канцере, бубреге и уринарне инфекције, али она се налази само унутар борових шума, и то на надморској висини вишој од 1.200 метара. Такође и шумска боровница, која је једина биљка која лечи човека од главе до пете јер има доста гвожђа и магнезијума у себи, може се наћи само по планинама – додаје наша саговорница и наводи и шумску јагоду која је добра за чишћење крви.

Јасно је да је немогуће издвојити једну биљку и рећи да је она „та“, али многе којима смо окружени добре су за одређене ствари. Ђумбир је, на пример, добар антивирусни лек и користи се при лечењу ХИВ-а, али не сме да се конзумира уколико особа има камен у жучи. Мајчина трава је за смирење, али га труднице не смеју користити јер изазива контакције материце, баш као и чичак.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us