Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Лековито биље на нашој трпези

Лековито биље на нашој трпези

6474

Kaда неко спомене лековито биље, прва моја помисао је чај, а онда слика старина који искусно сакупљају и бирају сваку биљку директно из природе, погледају је као да јој објашњавају зашто је баш она посебна. Међутим, размишљајући о томе шта још може да се уради с овим даром природе, сетим се баке која је од коприве, која нам је сад основа за чај или шампон за косу, правила предивне домаће пите. И – ето приче. Наравно, ако није у шољи топли напитак, онда је у тањиру укусан оброк.

И да се не подсећамо дивног цвећа на тањиру из прошлог броја, међу којима, наравно, има и много лековитог, вратимо се нашим листићима (и понеком цветићу) и видимо куда с њима.

Чорбе

У припреми чорбе можете показати сву своју машту. Потребно вам је пола килограма младих врхова коприве, 2 кашике крупно млевеног кукурузног брашна, млевени бибер, со и кашика ренданог рена у сирћету. Коприве очистите без прања, попарите их врелом водом и после неколико минута оцедите. У другој посуди загрејте 1 литар воде до кључања, убаците коприву и кувајте лагано пола сата. Коприве поново оцедите и добро измешајте с кукурузном прекрупом. Све то добро изгњечите виљушком и прелијте водом у којој су се кувале коприве, те пустите да ври још пола сата. Чорбу посолите и побиберите тек на крају по укусу. Када се мало охлади, додајте јој благо закисељени рендани рен.

Поховано

fried elderflower pancakes with powdered sugar on a white plate, light gray background, selected focus, narrow depth of field

Сви волимо поховано. Добро, скоро сви. Сигурна сам да се већина нас сећа како ниједан недељни ручак није могао да прође без тог парчета меса сакривеног испод чувеног похераја. И сад, кад треба да мислимо о новим начинима исхране, а сећамо се познатог мириса, можда да пробамо да цветове багрема, маслачка, бундеве, зове и, на пример, дневног љиљана припремимо на исти начин. Да подсетим, треба да припремимо смесу за поховање од јаја, брашна, млека и мало соли, презле ко воли. У ту смесу умочите цвет који сте одабрали и пржите кратко у добро загрејаном уљу. Е сад, уколико уз то пристигну и млади кромпирићи, мирис детињства је ту, а нови укус ће поздравити драге укућане.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us