Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Lekovito bilje na našoj trpezi

Lekovito bilje na našoj trpezi

6802

Kada neko spomene lekovito bilje, prva moja pomisao je čaj, a onda slika starina koji iskusno sakupljaju i biraju svaku biljku direktno iz prirode, pogledaju je kao da joj objašnjavaju zašto je baš ona posebna. Međutim, razmišljajući o tome šta još može da se uradi s ovim darom prirode, setim se bake koja je od koprive, koja nam je sad osnova za čaj ili šampon za kosu, pravila predivne domaće pite. I – eto priče. Naravno, ako nije u šolji topli napitak, onda je u tanjiru ukusan obrok.

I da se ne podsećamo divnog cveća na tanjiru iz prošlog broja, među kojima, naravno, ima i mnogo lekovitog, vratimo se našim listićima (i ponekom cvetiću) i vidimo kuda s njima.

Čorbe

U pripremi čorbe možete pokazati svu svoju maštu. Potrebno vam je pola kilograma mladih vrhova koprive, 2 kašike krupno mlevenog kukuruznog brašna, mleveni biber, so i kašika rendanog rena u sirćetu. Koprive očistite bez pranja, poparite ih vrelom vodom i posle nekoliko minuta ocedite. U drugoj posudi zagrejte 1 litar vode do ključanja, ubacite koprivu i kuvajte lagano pola sata. Koprive ponovo ocedite i dobro izmešajte s kukuruznom prekrupom. Sve to dobro izgnječite viljuškom i prelijte vodom u kojoj su se kuvale koprive, te pustite da vri još pola sata. Čorbu posolite i pobiberite tek na kraju po ukusu. Kada se malo ohladi, dodajte joj blago zakiseljeni rendani ren.

Pohovano

fried elderflower pancakes with powdered sugar on a white plate, light gray background, selected focus, narrow depth of field

Svi volimo pohovano. Dobro, skoro svi. Sigurna sam da se većina nas seća kako nijedan nedeljni ručak nije mogao da prođe bez tog parčeta mesa sakrivenog ispod čuvenog poheraja. I sad, kad treba da mislimo o novim načinima ishrane, a sećamo se poznatog mirisa, možda da probamo da cvetove bagrema, maslačka, bundeve, zove i, na primer, dnevnog ljiljana pripremimo na isti način. Da podsetim, treba da pripremimo smesu za pohovanje od jaja, brašna, mleka i malo soli, prezle ko voli. U tu smesu umočite cvet koji ste odabrali i pržite kratko u dobro zagrejanom ulju. E sad, ukoliko uz to pristignu i mladi krompirići, miris detinjstva je tu, a novi ukus će pozdraviti drage ukućane.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us