Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE: NAR – ČUVAR ZDRAVLJA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE: NAR – ČUVAR ZDRAVLJA

Још у античко доба коришћен је као лек, био је симбол плодности и вечног живота и веровало се да доноси срећу у кућу

954
Фото: Pixabay

Nar je zaista jedinstveno i misteriozno voće koje od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i večnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova. U drevnim zapisima se jarko crvene semenke nara porede sa krvlju. Pripisuje im se sposobnost vraćanja mladosti, produžetka života .

Među najpopularnijim, nutritivno bogatim vrstama voća sa jedinstvenim ukusom i osobinama saveznika zdravlja je i nar. Zajedno sa bobičastim voćem i mangom nalazi se u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće. Vlakna, vitamini, minerali… Spisak korisnih materija u naru veoma je dug, kao i lista dobrobiti koje donosi onima koji redovno uživaju u aromi popularne voćne „granate“.

Naučnici nisu sasvim sigurni, ali kao postojbina za ovo ne baš gorostasno drvo koje daje plodove ispunjene malim ali sočnim crvenkastim „ćelijama“ najčešće se pominje oblast severne Indije podno Himalaja. Sunđeraste membrane unutar crveno-žuto-braon lopte tvrde kore dele je u manje komore i konzumaciju dodatno otežavaju.

Iako je nar najbolje jesti u svežem stanju, kako tvrde, oštre košpice inače malih bobica-zrna odbijaju mnoge, pa se oni koji uživaju u aromi tog voća često okreću nekoj manje zdravoj opciji.

Kada je reč o korisnim sastojcima koji se nalaze u ovoj voćnoj „granati“ (zbog strukture ploda na engleskom jeziku naziv za nar sadrži reč granata), lista je duga. Nar možete jesti na mnogo načina – kao salatu, sok, dodatak slatkišima… Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan.Ovo su samo neki od razloga da češće konzumirate ovo sočno voće.

Snižava loš holesterol

Nar je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Sadrži malo šećera

Verovatno ste već upoznati s lošim uticajem šećera na zdravlje iznate da je potrebno da ga unosimo u što manjoj količini. Iako je šećer koji se nalazi u voću i povrću zdraviji od onog u prerađenoj hrani, ipak treba biti na oprezu. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju sočni nar. Pola šolje zrna nara sadrži samo 8 grama šećera i oko 70 kalorija.

Podstiče rad mozga

S obzirom da sadrži dosta antioksidanasa, nar povoljno utiče na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.

Usporava starenje

Nar je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav uticaj nara na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znake starenja.

Zaustavlja rast ćelija raka

Voće i povrće ne mogu izlečiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Nar je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.

Ima antiupalna svojstva

Konzumiranjem nara ćete ublažiti upale i smanjiti tegobe usled artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova

Da bi došao do aromatičnih crvenih bobica nara, čovek mora dobrano da se pomuči, ali, kako ističu nutricionisti, rezultat je pravo bogatstvo – zalogaji prepuni vlakana, vitamina, minerala…

Foto: Shutterstock

Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu, odnosno vrh nara, i bazu. Nakon toga napravimo još četiri uzdužna reza, kao kod guljenja narandže, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo videti kako su zrna grupisana u različite odeljke omeđene belom membranom.

Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bele membrane. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar rezati na dve polovine jer se na taj način gubi mnogo soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odeliti ga na rezovima na četiri dela. Sledi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahteva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje.

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a takođe uključuje sečenje kore nara nožem. Razlika je u tome što dobijene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i potiscima odvajamo zrna, no ne moramo da budemo toliko oprezni jer će voda sprečiti pucanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procediti kroz cediljku. Iako nema prskanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i ukusa.

Tehnika udaranjem

Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina je isti kao u prve dve metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo je iznad šire posude i udaramo drvenom varjačom ili kuhinjskom špatulom po strani kore dok je strana sa zrncima usmerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez njihovog preteranog uništavanja ili curenja soka.

Nar posle branja ne dozreva. Može se čuvati mesec dana na hladnom i suvom mestu ili dva meseca u frižideru. Bobice se mogu zamrzavati i čuvati do godinu dana.

Nar i Nova godina

U najjužnijoj balkanskoj zemlji nar je voćka koja simbolizuje dobro zdravlje i plodnost, pa upravo zbog toga kod Grka ima značajno mesto na početku Nove godine. Naime, tačno u   ponoć grčka porodica će izaći ispred svog doma sa jednim narom Ugasiće svetlo ne bi li pustili prošlu godinu da ode i onda će razbiti nar o svoja ulazna vrata i tako poželeti dobrodošlicu Novoj godini. Što se više zrna razbaca po podu, to je znak da će ta godina biti srećnija od prethodne.

Dobro jutro broj 569 – Septembar 2019.