Lemeški kulen čeka sertifikat


U Svetozaru Miletiću održan je 14. „Kulen fest“, manifestacija koja okuplja proizvođače lemeškog kulena, proizvoda sa oznakom zaštićenog geografskog porekla.
Organizator Kulen festa je Udruženje „Lemeški kulen“.
Lemeški kulen je proizvod zaštićenog geografskog porekla i može se proizvoditi samo u Svetozaru Miletiću i to od svinja koje se gaje na području tog sela. Lemeški kulen pravi se u mnogim domaćinstvima, a nekoliko mladih proizvođača ima i registrovane radionice za proizvodnju kulena.
„Lemeški kulen specifičan je zbog sastava, jer se ne stavlja ništa drugo osim svinjskog mesa prve klase, naše domaće začinske paprike i kuhinjske soli. Naravno, najbitnije je sušenje. Pre sedam godina otvorili smo našu proizvodnju i maksimalno se trudimo da održimo proizvodnju na tradicionalni način“, kaže Dora Vidaković, proizvođač kulena.
Iako Lemeški kulen ima oznaku proizvoda zaštićenog geografskog porekla nedostaje još sertifikacija ovog proizvoda.
„Sve faze koje su naznačene u Elaboratu da se prate i kontrolišu i tek onda kada se ispita kvalitet gotovog proizvoda može se staviti etiketa lemeški kulen“, kaže profesor dr Ilija Vuković sa beogradskog Fakulteta veterinarske medicine.
Jednom godišnje u Svetozaru Miletiću održava se Kulen fest. To je manifestacija na kojoj se može probati i kupiti Lemeški kulen, ali je i takmičarskog karaktera. Ocenjuje se izgled, čvrstoća, miris, ukus, boja i održivost boje.
Jedan od članova žirija, doktor Branko Suvajdžić, koji je doktorirao na sremskom kulenu, ističe: „Što se tiče lemeškog kulena meso je više usitnjeno i postoji razlika u procentu paprike koje se dodaje“.
Ove godine nije bilo izlagača iz Hrvatske i Mađarske, ali se među lemeškim kulenom našao jedan „bukovački“ – sa somborskih salaša „Bukovac“.
„Sve su to nijanse. Ja ga pravim od krupnije mlevenog mesa, sa manje paprika“, kaže Nenad Dedić, vlasnik salaša „Bukovac“.
Nema podataka o tome ko i kada je prvi osmislio i napravio lemeški kulen, ali se receptura, kako izrade tako i čuvanja – nege kulena, prenosila sa generacije na generaciju. I sačuvala do danas.
Izvor: RTV
Foto: lemeskikulen.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18