Lenja pita je omiljena i dobro poznata poslastica. Dve kore između kojih je voće. Najčešće je to jabuka, a mogu se koristiti i višnje, borovnice, šljive… Recepata za ovaj starinski kolač ima mnogo i svaki je pravi. Može biti i mrsna i posna, jedno je sigurno, lenja pita s jabukama najavljuje mirisom dolazak jeseni i zime.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 250 g masti (može maslac ili margarin)
- 250 g šećera
- 1 kg narendanih jabuka
- 3 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 5 g cimeta
Priprema:
Umutiti mast, šećer i jaja. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro umesiti. Testo bi trebalo da bude mekše, da se ne lepi za ruke. Podeliti na dva dela. Prvi deo razviti i staviti u tepsiju. Na njega staviti narendane jabuke, posuti šećerom i cimetom, po želji. Preko jabuka staviti drugu koru, izbockati viljuškom i peći pola sata na 180°C, dok kolač ne porumeni.
Foto: shutterstock

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi