„Lepinja sa sve“

Pored užičkog pršuta, stelje, jagnjetine i specijaliteta s roštilja, prvo mesto na tronu jela iz užičkog i zlatiborskog kraja pripada – lepinji. Doduše, nije reč o običnoj, već „lepinji sa sve“, po najnovijem „kompletuši“, odomaćenim rečnikom – komplet lepinji!

Nastala je pre jednog veka u današnjoj užičkoj pekari „Kod Šuljage“. Menjala je vlasnike, ali je ostajala ista: lepinja, kajmak, jaje i pretop. Kao i mnoge velike stvari u gastronomiji, nastala je slučajno. U toj pekari se, normalno, pekao hleb, ali i prasići i jaganjci i – tek po koja lepinja. Onda je nekom palo na pamet da preseče lepinju i namoči je pretopom. Zatim je dodat kajmak, a onda i jaje… A ime je dobila po tome što su užički majstori između dva svetska rata slali šegrte po doručak i govorili:

„Donesi onu lepinju sa sve“!

Potrebno je:

  • 1 lepinja
  • 50 g zrelog kajmaka
  • 1 jaje
  • pretop

Priprema:

Lepinju zaseći po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude nalik na posudu, a gornji deo nalik na poklopac. Donji deo lepinje premazati kajmakom. Umutiti jaje i preliti preko kajmaka. Staviti u zagrejanu pećnicu i peći oko 10 minuta ili nešto duže, što zavisi od toga da li želite rovitu ili hrskavu lepinju. Nakon pečenja, lepinju izvaditi iz pećnice i preliti zagrejanim pretopom. Pretop („moca”, „moča” ili „soft”) dobija se tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta pa se pomeša i ostavi da se ohladi, kako bi se odvojila mast, a ispod ostala želatinasta tamnomrka i slana masa.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18