Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЛЕСКА НИЈЕ ПРЕВИШЕ ЗАХТЕВНА: Без ваљане неге нема профита

ЛЕСКА НИЈЕ ПРЕВИШЕ ЗАХТЕВНА: Без ваљане неге нема профита

133

Савремена воћарска технологија и стручна и научна знања обезбеђују профит у производњи леске, али се морају поштовати. Један од обавезних послова је, на пример,  орезивање и скидање избојака који чине од 20 до 25% трошкова. Веома су битни наводњавање и прихрана у току вегетације, као и механизована берба. Болести и штеточине леске  у великој су зависности од система гајења. Ово се једнако односи на леску која се гаји у централној Србији и у Војводини. Постоје и разлике између сорти у осетљивости на болести и штеточине, о чему воћар мора водити рачуна.

Овог пролећа дошло је до појаве некрозе између спроводних судова на вршним листовима леске, и то углавном у војвођанским лескарима. То је последица ниских температура у току ноћи и тиме изазваних поремећаја у исхрани, посебно тежег усвајања метала. Повећањем температура, успоставља се равнотежа у исхрани и симптоми се неће ширити.

Засади се шире

Леска се код нас већ гаји на површинама између 3 и 3,5 хиљада хектара. Подигнуто је неколико лескара на по преко 100 ха. За разлику од боровнице, леска не захтева свакондневу пажњу. Најчешће се гаје конзумне сорте лешника као “истарски дуги”, “истарски округли”, “халски џин”, “енис”, “косфорт”, “црвени ламперт” и др. које су раније гајене као стаблашице на подлози мечија леска.

Ширење леске је интензивирано садњом сорти кондиторске индустрије “тонда ди ђифони”, “ноћионе”, “тонда ђентиле романа”, “тонда ђифони де ла лане”, које се углавном гаје у жбунастом облику и са већом густином стабала, квалитетом и особинама који одговарају више кондиторској индустрији и продаја је сигурнија.

Фото: Марко Ињац

Монилија бере пре бербе

У јуну је најопаснија болест леске Monilinia fructigena. Јавља се сваке године, а прошле, 2018. је  смањила род и до 30 процената, посебно код неких сорти, као што је “истарски дуги”. M. fructigena се јавља код већине сорти у зависности од осетљивости. Појављује се у мају и јуну, и то на плодовима, па спада у примарне патогене.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us