Насловна ВЕСТИ Лесковац: Црна пегавост купуса

Лесковац: Црна пегавост купуса

37
Foto: Wikipedia

На подручју деловања Регионалног центра Прогнозно-извештајне службе Лесковац, купус намењен за јесењу производњу налази се у фази главице достигле од 50 до 70 одсто крајње величине.

Обиласком парцела под купусом и визуелним прегледом, регистровано је присуство симптома црне пегавости купуса -Alternaria brassicae и Alternaria brassicicolaна листу. Симптоми су уочени на појединачним биљкама.

У симптомима које изазивају ова два патогена нема битних разлика, а јављају се у виду пега на оболелим доњим листовима које су најпре жуте, а потом мрке боје, неправилног облика, са карактеристичним концентричним круговима. У средишњем делу пега образује се црна превлака од конидиофора и конидија, а унутар пега ткиво некротира и суши се.

Пеге које се развијају на старом доњем лишћу нису толико штетне, али ако се болест појави на младим биљкама у фази расада, може изазвати озбиљне штете. На младим биљкама се јављају ситне тамне пеге на стаблу које могу проузроковати полегање расада.Такве биљке не треба садити, јер не достигну пораст нормалних биљака, заостају у порасту и не могу постићи пун принос.

Конидије наведених патогена се разносе на различите начине: ветром, водом, алатом за рад, инсектима итд, док се мицелије могу пренети биљним остацима и семеном. 

У циљу заштите препоручују се превентивне мере:

– вишегодишњи плодоред,

– уклањање биљних остатака,

– употреба дезинфикованог семена,

– уништавање корова.

У току вегетације за заштиту од наведених патогена могу се користити и хемијске мере заштите, применом  фунгицида на бази  активне материје манкозеб и активне материје дифеноконазол.