Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Leskovačka mućkalica

Leskovačka mućkalica

10602

Leskovačka mućkalica je jedinstveni specijalitet, poznat i izvan granica naše zemlje. Priča o nastanku je zanimljiva: otpaci s roštilja su svojevremeno podgrejani u jednoj kuhinji i pomešani sa sitno seckanom pečenom paprikom, crnim lukom, paradajzom i začinima. Druga verzija priče govori o tome da su leskovački kuvari dobili zadatak da naprave jelo isključivo od sirovina s područja Leskovca. Tako je jedan leskovački kuvar, kako se prepričava, pripremio ovaj specijalitet na Brionima pre pola veka, ni manje ni više nego britanskoj kraljici Elizabeti II i predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Sve je danas isto, jedino što kuvari kažu da je najbolja mućkalica ona koja se pravi od svinjskog vrata s roštilja

Potrebno je

  • 400 g mesa od svinjskog vrata s roštilja
  • 5-6 celih svežih plodova paradajza
  • 5 pečenih paprika
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2–3 kašike leskovačke ljutenice
  • mlevena paprika, so i ulje
  • bujon od teleće supe

Priprema:

Dinstati sitno seckan crni luk na ulju. Kada luk bude do pola gotov, dodati komadiće oljuštene pečene paprike i kockice oljuštenog svežeg paradajza. Lagano mešati, pa kuvanim sastojcima (mora se voditi računa o tome da se ne raspadnu) dodati leskovačku ljutenicu, mlevenu papriku, bujon, beli luk i so.

Nakon najmanje sat vremena dinstanja, dodati kockice svinjskog vrata s roštilja.

Sve dinstati još petnaestak minuta i tada je jelo spremno za posluživanje. Leskovačka mućkalica priprema se u zemljanim posudama.