SUŠENJE I ČUVANJE PLODOVA LEŠNIKA
U našim krajevima orašasti plodovi se dosta koriste u ishrani, posebno zimi koja je puna praznika i slava pa se pripremaju razne poslastice koje se ne mogu zamisliti bez lešnika i oraha. A da bi lešnici ostali zdravi, posebno kada se gaje na sopstvenom imanju, valja znati kako ih pravilno čuvati.
Preporuka stručnjaka je da se ne čuvaju više od godinu dana, jer vremenom gube na težini i boji, a zbog visokog sadržaja vlage može se dogoditi i da užegnu. Praksa nas ipak uči da dobro osušeni plodovi lešnika mogu trajati čak dve do tri godine. Međutim, da bi i posle dužeg vremena ostali kvalitetni, moraju se poštovati pravila za njihovo branje i skladištenje.
Koje uslove mora lešnik mora ispuniti pre berbe, šta raditi posle berbe a pre ostavljanja na čuvanje, možete pročitati u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše štampano ili elektronsko izdanje.



