Lešnik najpre mora biti zreo

U našim krajevima orašasti plodovi se dosta koriste u ishrani, posebno zimi koja je puna praznika i slava pa se pripremaju razne poslastice koje se ne mogu zamisliti bez lešnika i oraha. A da bi lešnici ostali zdravi, posebno kada se gaje na sopstvenom imanju, valja znati kako ih pravilno čuvati.

Preporuka stručnjaka je da se ne čuvaju više od godinu dana, jer vremenom gube na težini i boji, a zbog visokog sadržaja vlage može se dogoditi i da užegnu. Praksa nas ipak uči da dobro osušeni plodovi lešnika mogu trajati čak dve do tri godine. Međutim, da bi i posle dužeg vremena ostali kvalitetni, moraju se poštovati pravila za njihovo branje i skladištenje.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18