LETNJE GLJIVE BOGATE VITAMINIMA: U četinarskim šumama

U četinarskim šumama i na rubovima listopadnih može se pronaći više vrsta letnjih jestivih pečuraka. Među njima su vilin klinčić, ljuta mlečnica, golubača… Kvalitetne su i ukusne, bogate vitaminima i mi To nam je potvrdila i Mirjana Pjević iz Beogradske ekološke organizacije „Čuvari blaga“, i naglasila da su pogodne za prženje, pohovanje, ali i za začinjavanje supa i raznih drugih jela.

Vilin klinčić (Marasmius oreades) spada u sitnije pečurke. Šeširić mladih je kupast, a kod starijih raširen s grbicom na sredini. Boja varira od žućkaste do svetlosmeđe. Kad je kišovito, uz rub šeširića pojavljuje se vodeni prsten.
Listići ove gljive su retki i slobodni, u nijansi slonove kosti. Drška je tanka, svetlija i tvrda, visoka do osam centimetara. Beličasto meso je slatkog ukusa i mirisa koji podseća na karanfilić, a sušenjem se znatno pojačava. Šeširići se mogu pržiti na puteru ili ulju, sušiti i mleti pa dodavati čorbama, ili se mogu koristiti posle potapanja u vodu.

Prilikom sakupljanja ove gljive treba paziti da se ne zameni s otrovnom brašnjačom (Clitocybe dealbata) i sitnom grlašicoma (Clitocybe rivulosa), koje rastu u isto vreme u listopadnim šumama, na livadama i pašnjacima. Inače prvi znaci trovanja su znojenje, povraćanje, dijareja, grčevi, pad pritiska i drhtavica. U tom slučaju je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

Golubača

Golubača (Russula virescens) se sakuplja u listopadnim šumama. Prepoznaje se po žućkastom šeširiću prečnika do 15 centimetara, koji je najpre poluloptast, a kasnije otvoren i rascepljen po ivici. Boja je u osnovi beličastozelenkasta ili sivozelena, s gustim bradavičastim pegama. Listići su beli i gusti. Poneki je rašljast, a dugačka bela drška je puna i lomljiva kao kreda.

Meso ove gljive je belo, slatkog ukusa, bez mirisa. Veoma je kvalitetna. Može se jesti sirova sa barenim povrćem i prelivom od maslinovog ulja s belim lukom i pešunovim lišćem.

Ljuta mlečnica (Lactarius piperatus) se u velikim grupama pojavljuje u skoro svim šumama. Šeširić joj je beo i levkast, a listići žućkastobeli sa smeđim pegama, spušteni prema dršci. Meso je belo i čvrsto, dok je kratka drška ravna, puna i tvrda, pri dnu sužena.

Ljuta mlečnica

Zbog ljutog ukusa, u mnogim priručnicima svrstana je u nejestive pečurke. Međutim, ljutina se može ublažiti kuvanjem i odlivanjem vode, ali i pripremanjem s drugim vrstama gljiva.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 544 – Avgust 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime