LETNJE GLJIVE BOGATE VITAMINIMA: U četinarskim šumama

U četinarskim šumama i na rubovima listopadnih može se pronaći više vrsta letnjih jestivih pečuraka. Među njima su vilin klinčić, ljuta mlečnica, golubača… Kvalitetne su i ukusne, bogate vitaminima i mi To nam je potvrdila i Mirjana Pjević iz Beogradske ekološke organizacije „Čuvari blaga“, i naglasila da su pogodne za prženje, pohovanje, ali i za začinjavanje supa i raznih drugih jela.

Vilin klinčić (Marasmius oreades) spada u sitnije pečurke. Šeširić mladih je kupast, a kod starijih raširen s grbicom na sredini. Boja varira od žućkaste do svetlosmeđe. Kad je kišovito, uz rub šeširića pojavljuje se vodeni prsten.
Listići ove gljive su retki i slobodni, u nijansi slonove kosti. Drška je tanka, svetlija i tvrda, visoka do osam centimetara. Beličasto meso je slatkog ukusa i mirisa koji podseća na karanfilić, a sušenjem se znatno pojačava. Šeširići se mogu pržiti na puteru ili ulju, sušiti i mleti pa dodavati čorbama, ili se mogu koristiti posle potapanja u vodu.

Prilikom sakupljanja ove gljive treba paziti da se ne zameni s otrovnom brašnjačom (Clitocybe dealbata) i sitnom grlašicoma (Clitocybe rivulosa), koje rastu u isto vreme u listopadnim šumama, na livadama i pašnjacima. Inače prvi znaci trovanja su znojenje, povraćanje, dijareja, grčevi, pad pritiska i drhtavica. U tom slučaju je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

Golubača

Golubača (Russula virescens) se sakuplja u listopadnim šumama. Prepoznaje se po žućkastom šeširiću prečnika do 15 centimetara, koji je najpre poluloptast, a kasnije otvoren i rascepljen po ivici. Boja je u osnovi beličastozelenkasta ili sivozelena, s gustim bradavičastim pegama. Listići su beli i gusti. Poneki je rašljast, a dugačka bela drška je puna i lomljiva kao kreda.

Meso ove gljive je belo, slatkog ukusa, bez mirisa. Veoma je kvalitetna. Može se jesti sirova sa barenim povrćem i prelivom od maslinovog ulja s belim lukom i pešunovim lišćem.

Ljuta mlečnica (Lactarius piperatus) se u velikim grupama pojavljuje u skoro svim šumama. Šeširić joj je beo i levkast, a listići žućkastobeli sa smeđim pegama, spušteni prema dršci. Meso je belo i čvrsto, dok je kratka drška ravna, puna i tvrda, pri dnu sužena.

Ljuta mlečnica

Zbog ljutog ukusa, u mnogim priručnicima svrstana je u nejestive pečurke. Međutim, ljutina se može ublažiti kuvanjem i odlivanjem vode, ali i pripremanjem s drugim vrstama gljiva.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 544 – Avgust 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18