Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Leto u tanjiru

Leto u tanjiru

96

Kada stignu vrućine, nekako sama pomisao na hranu leti ka nekim lakim obrocima, brzim, salatama, hladnim poslasticama i napicima. I kako onda preskočiti tikvice. Od njih nekako sve i kreće. Lagane, bez posebnog ukusa i mirisa, a opet tako posebne. Ima ih tokom cele godine, ali najukusnije su leti. Vrlo lako se uzgajaju. Tikvice brzo rastu, a jedna biljka može dati 10-20 plodova. Ono što je najbolje – što ih više beremo, biljka više rađa. Samo sa 2 biljke možete da zadovoljite potrebe cele porodice. Dovoljno razloga da tikvice uvrstite u svoj plan bašte. Ukoliko nemate svoju baštu pijace i marketi su prepuni ovog povrća različitih vrsta, oblika i boja.

Lagane i zdrave

Po nutritivnoj vrednosti tikvice spadaju u sam vrh najzdravijeg povrća, koje nutricionisti preporučuju svim kategorijama ljudi.

Tikvice su pravi izbor kada biramo povrće koje ima nisku kalorijsku vrednost, dosta vode i važnih vitamina. Način pripreme može da učini tikvice još zdravijim. Iako je kod nas trend konzumiranja sirovog povrća sve popularniji, tikvice se uglavnom jedu termički obrađene, pržene ili pohovane. Svako prženje, posebno u dubokom ulju snižava energetsku, a podiže kalorijsku vrednost namirnica. Tikvice su najzdravije ako ih konzumiramo sirove (uz dodatak maslinovog ulja i limuna) ili grilovane. Takođe, mogu se u rerni ispeći bez mnogo ulja, odnosno masnoća. Tako će zadržati maksimum hranljivih sastojaka i biti u potpunosti iskorišćene kao riznica vitamina i minerala.

Tikvice su sve popularnija alternativa testenini i drugim namirnicama bogatim ugljenim hidratima. Mogućnost zamene posebno je pogodna za dijabetičare i one na keto dijeti. Alergije na tikvice i nisu tako retke. Tikvice često stvaraju probleme i onima koji su alergični na ambroziju i polen. Dobra vest je da se većina tih alergena suzbija kuvanjem.

Tikvice sadrže celulozu, vrstu nerastvorljivih vlakana, što može biti problem onima koji imaju problem sa nadimanjem. Oni koji pate od sindroma iritabilnih creva, previše nerastvorljivih vlakana može izazvati probleme.

Piše: Svetlana Mujanović

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.