Насловна ВЕСТИ Лицитације државног пољопривредног земљишта у складу с актуелним мерама

Лицитације државног пољопривредног земљишта у складу с актуелним мерама

95
Фото: Pixabay

Управа за пољопривредно земљиште при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде издала је важно обавештење, односно, упутство намењено градовима и општинама за спровођење јавних надметања за давање у закуп државног пољопривредног земљишта.

У обавештењу се наводи да, на основу наведених законских прописа и агророкова, значајна површина пољопривредног земљишта чији власник је држава, није дата у закуп и на коришћење за агроекономску годину 2019/2020. Због тога је неопходно да се што већа површина овог змељишта стави у функцију пољопривредне производње и да се одрже јавна надметања по одлукама о расписивању јавног огласа које су локалне самоуправе донеле уз сагласност ресорног министарства.
Управа за пољопривредно земљиште апелује на градове и општине да посебно имају у виду да је у току ванредно стање и да се примењују мере Владе Републике Србије у борби против коронавируса. Ове мере, између осталог, односе се и на ограничавање јавног окупљања на отвореном и у затвореном простору. У оба случаја дистанца између лица мора бити најмање два метра, а на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица. У складу са овим и осталим мерама локалне самоуправе треба да одрже јавна надметања у великим просторијама или на отвореном. Препорука Управе за земљиште је и да општине и градови обавезно прате објаве и примене све друге мере које Републичка влада евентуално буде донела до одржавања јавног надметања.
Ј. Бајшански