Насловна РАЗНО Licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta u skladu s aktuelnim merama

Licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta u skladu s aktuelnim merama

407
Фото: Pixabay

Uprava za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdala je važno obaveštenje, odnosno, uputstvo namenjeno gradovima i opštinama za sprovođenje javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

U obaveštenju se navodi da, na osnovu navedenih zakonskih propisa i agrorokova, značajna površina poljoprivrednog zemljišta čiji vlasnik je država, nije data u zakup i na korišćenje za agroekonomsku godinu 2019/2020. Zbog toga je neophodno da se što veća površina ovog zmeljišta stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje i da se održe javna nadmetanja po odlukama o raspisivanju javnog oglasa koje su lokalne samouprave donele uz saglasnost resornog ministarstva.
Uprava za poljoprivredno zemljište apeluje na gradove i opštine da posebno imaju u vidu da je u toku vanredno stanje i da se primenjuju mere Vlade Republike Srbije u borbi protiv koronavirusa. Ove mere, između ostalog, odnose se i na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U oba slučaja distanca između lica mora biti najmanje dva metra, a na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica. U skladu sa ovim i ostalim merama lokalne samouprave treba da održe javna nadmetanja u velikim prostorijama ili na otvorenom. Preporuka Uprave za zemljište je i da opštine i gradovi obavezno prate objave i primene sve druge mere koje Republička vlada eventualno bude donela do održavanja javnog nadmetanja.
J. Bajšanski