Liker od lavande u pohodu na tržište u Srbiji

Vino i rakija su simbol hedonizma i prefinjenosti, a to dobro zna i Dragan Drobnjak iz Beočina koji se već 35 godina bavi ovim poslom. Ipak, da bi oplemenio i upotpunio proizvodnju Dragan je u ponudu uvrstio i liker od lavande, čiji je recept kupio u Italiji.

-Liker od lavande sam počeo da proizvodim pre 9 godina. Bio sam u destileriji u Italiji i tamo sam ga probao.  Toliko mi se dopao da sam kupio recept. Kao podloga za liker ide rakija od jabuke, s tim da se proces proizvodnje potpuno razlikuje od orahovače ili medovače. Naime, u ovom slučaju se u jabukovaču dodaje cvet lavande, med i još po nešto, te se sve peče zajedno na određenoj temperaturi. Ljubi pomalo imaju predrasude, ali se iznenade kada probaju – priča Dragan i ističe da na godišnjem nivou proizvede oko 200 litara.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno