Liker od mušmule, cvekle i bele rade

Seoski turizam u našoj zemlji već nekoliko godina je u ekspanziji, pa je sve veći broj mladih ljudi koji oživljavaju nasleđena imanja. Dok većina gostima nudi autentičnu kuhinju, Željko Matić iz Tršića, po uzoru na dedu, od domaćih proizvoda i lekovitog bilja, pravi likere – od mušmule, plave ljubičice, cvekle.

Izučavajući stranice knjige koju je dobio na poklon od dede, i uz sastojke koje pronalazi u prirodi, Željko je odlučio da spoji, po nekima, nespojive ukuse, i na taj način, gostima ponudi autentična pića. Svi su, kažu, na selu navikli na čvarke, slaninu i kajmak, ali liker od bele rade, mogu da probaju samo kod njega.

„Sve je krenulo sa čuvarkućom kao jednom biljkom koja je svi znamo jako, jako zdrava. A onda sam rešio i da i ja sam ukuse dodajem, izmišljam, kreiram, da budem kreativan u tom domenu. Upotrebom naravno dedine knjige i raznih bilja za koje sam našao da su lekoviti, kao što je tada nastao i liker od plave ljubičice, liker od bele rade, od zove, bagrema. Za sad je sve to jedan mali pionir-poduhvat, a dalje će biti svakako jedno malo brendiranje, markiranje, kako bi bio prepoznatljiviji, ne samo na tržištu, i u Loznici, već i u celoj Srbiji“, priča Željko.

Uz pažljivo odabrane sastojke, i uz nesebičnu pomoć skoro celog sela, likeri se pripremaju danima, a potom nastaje, kažu, Željkova magija ukusa i boja.

U autentičnim čašicama, likeri od bundeve, lavande, anasasa, kivija i kokosa – nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

„Ja sa ponosom kažem da sam Tršićanin, to znači da poznajem sve ljude ovde, ne samo turističku strukturu, a onda od istih tih ljudi koji znaju da se bavim sa likerima, i raznim ukusima, dobijem ili smokve domaće, ili neprskane što je jako, jako bitno za moju proizvodnju, ili mušmule. Mušmula je zaista jedna retka biljka koje nažalost sve manje ima i u Tršiću, ali i ti ljudi koji imaju, sete se mene pa donesu, dodaje Željko.

Željko je jedan od pionira seoskog turizma u Tršiću. Imanje na ulasku u etno-kompleks, prilagodio je mladim ljudima, kojima je, tvrdi, tradiciju Vukovog kraja predstavio na moderan način.

„Pokušavam da sve što radim, prvenstveno radim u domenu seoskog turizma, a opet da ne bude toliko stara priča da bih mogao i jedan određeni broj mladih ljudi, pogotovu studenata da dovedem ovde u Tršić, jer nije tačno da i ta mladost ne treba da dolazi na selo, nego upravo mojom pričom i ovom Čuvarkućom sam pokazao da je dobro smišljen plan bio otvoriti jednu ovakvu priču u jednom ovakvom, pa mogu da kažem najlepšem selu u celoj Srbiji“, naglasio je.

Kulturni, ali i istorijski značaj Tršića, poznat je i van granica naše zemlje. A ono što ga i dalje čini autentičnim, jesu, kažu, meštani, koji poput Željka svojim radom i promocijom sela čuvaju uspomenu na pretke.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18