Насловна ВЕСТИ Липицанер на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа

Липицанер на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа

273

Међународни комитет за очување нематеријалног културног наслеђа уписао је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа традицију узгајања коња липицанера у Словенији и још седам земаља.

На седници Комитета која је одржана у главном граду Марока, Рабату донета је и одлука да се на ту листу уврсти и традиција пчеларства у Словенији.

Словенија је номинацију узгајања липицанера пријавила у име осам земаља које одржавају ову традицију, а поред словеније то су и Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска, Италија, Румунија и Словачка.

Словеначко министарство културе, које је координирало номинацију за упис на листу, саопштило је да је коњ липицанер вековима имао симболичну улогу у свих осам земаља, али да и данас представља многе заједнице.

Министарство је навело широк спектар културних и друштвених пракси, знања и вештина, као и усмене традиције, прослава и коњичког спорта у вези са узгојем липицанера. Министарство је навело да су у овом подухвату заједно учествовали представници државних ергела, приватни узгајивачи, стручњаци за нематеријалну културну баштину, стручњаци за културу, истраживачи и локалне заједнице.

Извор/ Фото: Танјуг