Насловна ВЕСТИ Lipicaner na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Lipicaner na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

406

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa upisao je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.

Na sednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu doneta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored slovenije to su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka.

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice.

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera. Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Izvor/ Foto: Tanjug