Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Lišaji, neugledni a korisni

Lišaji, neugledni a korisni

526

Koliko puta ste prošli pored drveta, ugledali na njemu lišaje i pomislili kako je to beskorisni deo koji treba odstraniti. Nije, međutim, sve onako kako se nama čini. Lišaji su vrlo korisni i u medicinske i u kozmetičke svrhe. O njima za Dobro jutro, priča Miodrag Todorović.

– Lišaji nisu bez koristi, kako se na prvi pogled čini, oni su od velikog značaja za biljni svet, pa i za ljude. Rastu na područjima na kojima ništa drugo ne raste, nema vegetacije, čime stvaraju uslove za rast i razvoj drugih biljnih vrsta. Uglavnom ga skidamo sa jabuke, šljive ili oraha – objašnjava Miodrag – MioBilje.

– Ova neobična biljka je vrlo ekstremna kada bira područje u kom će se  s nastaniti i rasti. Podnosi i ona vruća i ona hlada, ali i zemljišta koja imaju malo mineralnih materija. Lišaj je taj koji stvara plodno zemljište i mesto na kom raste čini bogatom humusom. Ima ga na Staroj planini, Zlataru, Zlatiboru, u planinskim predelima, na stenama  – tvrdi travar, dodajući da lišaj osim za stvaranje plodnog tla drugim biljkama ima i lekovita svojstva.

– U medicini lišaj ima veliku primenu i često za njega kažu da je pravi antibiotik iz prirode, dobar je i antiseptik. Od njega se pravi i sirup za kašalj i upalu gornjih disajnih puteva, koristi se i kod želudačnih bolesti, a njegov žuti pigment ili usninska kiselina je dobra za neke sitne povrede kože. U kozmetičkoj industriji njega koriste da se naprave kreme protiv bubuljica – kaže travar koji lišaje bere u novembru.