Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Лишаји, неугледни а корисни

Лишаји, неугледни а корисни

176

Колико пута сте прошли поред дрвета, угледали на њему лишаје и помислили како је то бескорисни део који треба одстранити. Није, међутим, све онако како се нама чини. Лишаји су врло корисни и у медицинске и у козметичке сврхе. О њима за Добро јутро, прича Миодраг Тодоровић.

– Лишаји нису без користи, како се на први поглед чини, они су од великог значаја за биљни свет, па и за људе. Расту на подручјима на којима ништа друго не расте, нема вегетације, чиме стварају услове за раст и развој других биљних врста. Углавном га скидамо са јабуке, шљиве или ораха – објашњава Миодраг – МиоБиље.

– Ова необична биљка је врло екстремна када бира подручје у ком ће се  с настанити и расти. Подноси и она врућа и она хлада, али и земљишта која имају мало минералних материја. Лишај је тај који ствара плодно земљиште и место на ком расте чини богатом хумусом. Има га на Старој планини, Златару, Златибору, у планинским пределима, на стенама  – тврди травар, додајући да лишај осим за стварање плодног тла другим биљкама има и лековита својства.

– У медицини лишај има велику примену и често за њега кажу да је прави антибиотик из природе, добар је и антисептик. Од њега се прави и сируп за кашаљ и упалу горњих дисајних путева, користи се и код желудачних болести, а његов жути пигмент или уснинска киселина је добра за неке ситне повреде коже. У козметичкој индустрији њега користе да се направе креме против бубуљица – каже травар који лишаје бере у новембру.