Lisičarka – divlja gljiva nežnog ukusa

Miris zemlje na tek ubranoj lisičarki uvek me vraća u detinjstvo. Na šume ispod Divčibara, baku koja ispred mene ide, juri kao devojčica ne možeš je stići, razgrćući napalo lišće po pečurkama. Nepogrešivo, kao da je imala radar za pjevčiće, kako ih u tom kraju zovu. A one bi se zarumenele, načičkane jedna do druge u snopu, a retke. Teško ih je bilo pronaći. O ukusu ne mogu da pričam, oni koji su ih jeli znaju. Na to detinjstvo i taj miris podsetila me je i Ana Karanović iz Rudnice podno Kopaonika. Ona ih bere, blanšira i marinira.

– Lisičarka je divlja gljiva koja raste u simbiozi sa bukvom, hrastom i u jelovim šumama, ne može se uzgojiti veštački. Raste samo u prirodi, a mi je ubiramo u rano proleće – odlično raspoložena priča ova Rudničanka, iako napolju sipi kiša, dosadna jesenja njoj osmeh s lica ne silazi. Možda zato što uživa da priča o onome što radi.

– Prerađujemo je tako što je brzo blanširamo, stavljamo u teglice sa različitim začinima i nalivamo marinadom. Teglice potom pasterizujemo – a ni marinada nije tek tako, i ona je nešto malo posebnija.

– U marinadu ide sirće od divlje jabuke, so, šećer i voda. Sirće od divlje jabuke nastaje tako što kad se setim u po zime odem, razgrnem sneg i pokupim jabuke, izmeljem ih, ostavim da prirodno fermentišu do proleća. Na proleće se cedi i ubacuje u flaše. To je jabuka divljaka, tako je zovemo – napominje Ana koja lisičarku voli u svim oblicima i preporučuje jer je blagog ukusa.

– Od ovih lisičarki je dobar doručak da ih ispržite sa jajima, da se pripremi gulaš od njih, mogu se spremati različite paste, dobre su u sendvičima i neizostavni dodatak za picu. Mogu i deca da je jedu, jer su lisičarke blagog ukusa. Ovako marinirana, bez konzervanasa i dodataka može da stoji tri godine – rekla je za Dobro jutro, Ana Karanović.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18