Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ЛИСТ МАСЛИНЕ МОЋАН АНТИОКСИДАНТ

ЛИСТ МАСЛИНЕ МОЋАН АНТИОКСИДАНТ

Мање познате вредности древне лековите уљарице

199

О плодовима маслине и уљу, посебно хладно цеђеном, доста се зна, много прича и пише, не само као o прехрамбеној намирници, већ и о њиховој лековитости за организам. Зато се ретко ко с Медитерана враћа празних руку. Међутим, мало се зна о лековитости листа маслине, која одолева најнеповољнијим условима, без воде, на посном земљишту, где сунце месецима пржи. То нам је потврдио и Миле Драговић из Бара, у чијем се маслињаку налазе биљке старе и више од 200 година. Дебло и гране су им чворовити, испуцале коре.

Маслина (Olea europea L.) је зимзелено дрво које дуго живи и може да има висину петнаестак метара. Споро расте, десетак центиметара годишње. Други називи су маслица, уљенка, уљика, олика, ољика. Њен енглески назив је olive, немачки olive olbaum, а Италијани, код којих је заступљена у многим јелима и лековима, зову је olivo.

Снижава притисак

Против високог притиска благотворан је чај од 20 листова и три децилитра воде. Кува се док не уври за трећину, те пије ујутро и увече пре јела.

Ублажава артритичне болове

Направити мешавину од по 20 грама цвета глога, камилице, листа маслине, имеле и белог лука у праху. Две кашике мешавине прелити с три децилитра вреле воде, поклопити и оставити два сата да одстоји. Процедити и пити пре јела.

За дијабетичаре

Тридесет грама сувих листова потопити у пола литра хладне воде, те оставити да одстоји осам сати. Затим грејати док не проври. Скинути са шпорета, поклопити и оставити још 20 минута. Пити два пута по 2,5 децилитара чаја.

Библијско дрво живота

Лист маслине био је од давнина цењен и често коришћен у лековите сврхе. Сматра се да су његова лековита својства открили стари Египћани, који су га, осим као срдство које јача и делује против грознице, користили и за мумифицирање фараона. Маслина се спомиње и у Библији, где је називају дрво живота. Сматра се да потиче из Мале Азије, па се проширила на Иран, Палестину и Медитеран. За ширење у јужној Европи заслужни су Феничани.

Отац медицине Хипократ препоручивао је концентрат од маслиновог листа, док се за деловање чаја и његове лековите моћи знало још у средњем веку. Маслинова гранчица позната је као симбол мира, па не чуди што чај делује умирујуће, опуштајуће и драгоцен је за здравље људи.

-У нашем крају се зна за лековитост листова маслине – то је природни антибиотик. Ми их беремо и сушимо, али користимо и свеже – каже наш саговорник из Бара, и додаје да су најлековитији пре бербе плодова. Узимају се са вршних делова гранчица. Затим се исперу под млазом воде, осуше у танком слоју, те оставе на промајно место где нема много сучеве светлости. Овако припремљени могу се чувати годину дана у херметички затвореним стакленим или порцеланским боцама. Касније, кад прође тај рок, уље из листова ће нестати, па ће чај бити слабијег квалитета, мање лековит.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us