Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА LIVADE SE ŽUTE OD MASLAČKA: Prva prolećna vitaminska salata

LIVADE SE ŽUTE OD MASLAČKA: Prva prolećna vitaminska salata

1489

Maslačak je prva samonikla vitaminska salata. Presna, zdrava i besplatna, stiže s livada koje se u martu zažute od njegovih cvetova. Posle jednolične hrane u zimskim mesecima, nudi oporavak organizmu i vekovima je veoma cenjena biljka u narodnoj medicini. Za ishranu i lečenje koriste se listovi, cvet i koren maslačka, ali se beru i skupljaju u različito vreme.

Piše: Biljana Nenković

Ova livadska biljka je izuzetno zdrava, ali samo ako se bere u nezagađenoj prirodi, daleko od prometnih puteva i zagađivača. Listovi se beru pre cvetanja, u martu ili aprilu. Tek ubrani, koriste se sveži u vitaminskim salatama ili kao dodatak jelima. Za kasnije se suše na prozračnom mestu, zaklonjeni od sunca. Pre sušenja odvaja se svaki list.

Sveži cvetovi za džem i čaj

Cvetovi maslačka beru se u fazi punog cvetanja, u aprilu i maju, kada su potpuno otvoreni, i ovu berbu treba obaviti po suvom i sunčanom vremenu. Cvetovi se najčešće upotrebljavaju sveži. Od njih može da se pravi džem ili se suše za čaj.

Koren maslačka koristi se za salatu i sok, a vadi se u rano proleće ili kasno leti. Ako se suši, koren maslačka se najpre očisti i opere, pa ostavi na prozračno mesto. Pre cvetanja koren je slatkog ukusa, a nakon toga je gorak, i najvažnije je da prilikom vađenja ostane ceo. Ako se zaseče, ostaće bez sokova.

– Maslačak jeste korovska biljka i mnogi ga se plaše i zaobilaze ga. Uglavnom ih je strah zbog mlečnog soka, ali on nije otrovan. Prava je šteta ne iskoristiti ovaj moćan dar prirode, koji nas među prvima obraduje u proleće. Dovoljno je samo naučiti u koje doba se koji delovi biljke uzimaju i tada su mogućnosti za zdrav dodatak u ishrani neograničene. Listovi maslačka stavljaju se u salatu s ostalim prolećnim samoniklim biljem, poput sremuša ili u varivo od kopriva – kaže Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole, koja godinama pravi zimnicu i koristi sveže, samonikle plodove prirode.

Salata, sok, liker

Presna salata od maslačka priprema se tako što se listovi naberu, operu, naseckaju, a potom se preliju maslinovim uljem, limunom i malo posole. Mlade listove treba brati pre cvetanja, a salatu pre upotrebe treba ostaviti pola sata da odstoji. Dobra je salata od jednakih delova maslačka i cikorije, koje takođe ima na livadama u rano proleće.

Svež sok od maslačka odličan je za ublažavanje stomačnih tegoba. Iscedi se iz svežih listova i korena. Dve kašičice takvog soka valja sipati u čašu mleka, dodati med i piti ujutru na prazan stomak. Od cvetova maslačka se pravi sirup za sok. Mere su: dve šoljice sveže ubranih cvetova, kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu treba kuvati na tihoj vatri, dok ne dobije sirupast izgled. Uzimati dva do tri puta dnevno po jednu kašiku.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us