Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ЛИВАДЕ СЕ ЖУТЕ ОД МАСЛАЧКА: Прва пролећна витаминска салата

ЛИВАДЕ СЕ ЖУТЕ ОД МАСЛАЧКА: Прва пролећна витаминска салата

1398

Маслачак је прва самоникла витаминска салата. Пресна, здрава и бесплатна, стиже с ливада које се у марту зажуте од његових цветова. После једноличне хране у зимским месецима, нуди опоравак организму и вековима је веома цењена биљка у народној медицини. За исхрану и лечење користе се листови, цвет и корен маслачка, али се беру и скупљају у различито време.

Пише: Биљана Ненковић

Ова ливадска биљка је изузетно здрава, али само ако се бере у незагађеној природи, далеко од прометних путева и загађивача. Листови се беру пре цветања, у марту или априлу. Тек убрани, користе се свежи у витаминским салатама или као додатак јелима. За касније се суше на прозрачном месту, заклоњени од сунца. Пре сушења одваја се сваки лист.

Свежи цветови за џем и чај

Цветови маслачка беру се у фази пуног цветања, у априлу и мају, када су потпуно отворени, и ову бербу треба обавити по сувом и сунчаном времену. Цветови се најчешће употребљавају свежи. Од њих може да се прави џем или се суше за чај.

Корен маслачка користи се за салату и сок, а вади се у рано пролеће или касно лети. Ако се суши, корен маслачка се најпре очисти и опере, па остави на прозрачно место. Пре цветања корен је слатког укуса, а након тога је горак, и најважније је да приликом вађења остане цео. Ако се засече, остаће без сокова.

– Маслачак јесте коровска биљка и многи га се плаше и заобилазе га. Углавном их је страх због млечног сока, али он није отрован. Права је штета не искористити овај моћан дар природе, који нас међу првима обрадује у пролеће. Довољно је само научити у које доба се који делови биљке узимају и тада су могућности за здрав додатак у исхрани неограничене. Листови маслачка стављају се у салату с осталим пролећним самониклим биљем, попут сремуша или у вариво од коприва – каже Ана Никодијевић из Овсишта код Тополе, која годинама прави зимницу и користи свеже, самоникле плодове природе.

Салата, сок, ликер

Пресна салата од маслачка припрема се тако што се листови наберу, оперу, насецкају, а потом се прелију маслиновим уљем, лимуном и мало посоле. Младе листове треба брати пре цветања, а салату пре употребе треба оставити пола сата да одстоји. Добра је салата од једнаких делова маслачка и цикорије, које такође има на ливадама у рано пролеће.

Свеж сок од маслачка одличан је за ублажавање стомачних тегоба. Исцеди се из свежих листова и корена. Две кашичице таквог сока ваља сипати у чашу млека, додати мед и пити ујутру на празан стомак. Од цветова маслачка се прави сируп за сок. Мере су: две шољице свеже убраних цветова, килограм меда и сок од два лимуна. Смесу треба кувати на тихој ватри, док не добије сирупаст изглед. Узимати два до три пута дневно по једну кашику.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us