Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Љиљан – симбол наде и вере

Љиљан – симбол наде и вере

243

Љиљани су у свету цвећа одувек били симбол милосрђа и безусловне љубави. Повезују га с надом, вером, плодношћу и рађањем. За овај цвет кажу да у себи истовремено обједињује владарско и достојанствено држање и урођену нежност и невиност. Прати га страствени и опојни мирис, деликатне боје и раскошне контуре. Из латинског језика потиче његов назив љиљан, а из грчког крин. Препознаје се и по имену рајски или Богородичин цвет. Нашао је своје место, не само у баштама широм света, већ и на државним симболима, а велики траг оставио је у светској историји, митологији и религијама.

Пише: Биљана Ненковић

За љиљане су добро знали стари Грци, Римљани и Египћани. У старој Грчкој био је посвећен Зевсовој сапутници и врховној богињи Хери, заштитници брака и потомства. У Риму је сматран цветом богиње Венере, која је била толико опседнута љиљанима, да им је завидела на лепоти. У будистичкој религији љиљан представља знак брижности, милости и саосећајности, али и изобиља, плодности и богатства.

Љиљан је оставио трага у хришћанству, посебно бели, који представља безгрешност, чистоту и чедност Девице Марије. Лишће љиљана представља скромност Исусове мајке, стабло је симбол њене вере и побожности, док су бели цветови знак њене невиности. Због тога је код нас и познат још под именом Богородичин цвет. Она има и лунарну симболику и представља све жене. Симбол је трудница, мајки, али и свих који пажњом, стрепњом, бригом и пожртвовањем свакодневно усрећују оне којима је потребна заштита. Незаобилазан је на венчањима, као симбол брака и партнерства.

Љиљан је биљка из рода Liliaceae, пореклом из Азије и северне Африке. Данас постоји око 90 различитих врста. Почетком 19. века Стефан Енлитер, аустријски ботаничар, урадио je прву систематику овог цвета. Након њега бројни истраживачи су се посветили његовом изучавању и откривене су нове врсте, нарочито на тлу Азије, које су касније пренете на европски континент.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us