Ljubav je glavni sastojak svakog dobrog jela!

Zorana Mrenjica je ostvarila san i postala najbolji kuvar u domenu tradicionalnih i starih srpskih jela. U maju ove godine Inspekcija gastro-vodiča „Gomijo”, posle obilaska kuhinja širom Srbije, proglasila je Zoranu „šefom tradicije” jer je najbolje predstavila tradicionalnu srpsku kuhinju, poštujući originalne recepte i tehnike kuvanja. Ona, pak, kaže da samo želi da recepte naših baka i prabaka sačuva od zaborava, ali i da se današnje generacije zdravo hrane kao njihovi vršnjaci pre sto i više godina.

– Drago mi je što sam svojim delima dala doprinos da se naša tradicija i uspomene na pretke ne zaborave. Ova nagrada je obaveza da se još više trudim da naši običaji ne budu zaboravljeni – kaže Zorana Mrenjica, “šef tradicije” u kulinarstvu i ističe da je srpska kuhinja veoma interesantna i inspirativna.

– Od toliko jednostavnih namirnica i na veoma poseban način se prave božanski lepa jela i to je jedan od glavnih osobenosti i aduta naše kuhinje. Potrebno je puno truda, volje ali sve se to na kraju isplati kad se rašire mirisi pita, štrudla, domaćeg hleba, sača po našem salašu i kada ožive uspomene na detinjstvo, na nešto lepo, na nešto što se ne zaboravlja a to je ko smo i odakle smo – naglašava  naša sagovornica.

Iako je završila ekomsku školu Zorana Mrenjica se pronašla u kulinarstvu i nijednog se trenutka nije pokajala.

– Uz baku, majku, komšinicu lako zavolite da spremate jela. Moja porodica je tada brojala sedam članova i svaki ručak nam je bio svečanost, volela sam da pomažem i uz njih učila. Sada i sama imam veliku porodicu pa nastavljam tradiciju. Kuhinja spaja ljude to je sigurno. Zahvalna sam svojim saradnicima na pruženoj prilici, bez njihovih ideja i podrške ne bih uspela – sa ponosom ističe Zorana.

Iako je već sada priznati kulinar Zorana naglašava da se čovek uvek uči dok je živ.

– Čovek se uči dok je živ. Ja sam za to da se proba i tako tačno znate šta treba sledeći put, da li je to dobro ili nešto treba da se popravi. Slatke male tajne naravno učim od kolega, i sreća je da imam saradnika koji je pravi lider i daje mi smernice, a ja ga sledim i savršeno razumem – otkriva nam Zorana, koja kao i mnogi deli mišljenje da je Vojvodina region Srbije u kojem se najbolje jede i spremaju najlepša jela.

-Slažem se sa tim da je Vojvodina region Srbije u kojem se jedu i spremaju najlepša jela. Zato što je Vojvodina  šarenolika, imamo puno različitih kuhinja: mađarsku, slovačku, bosansku, rumunsku, srpsku. Zamislite taj spektar i raznolikosti u jednom. Fenomenalno! Odete kod komšinice kad ona sprema ljevušu morate probati, kod druge buhtle, treca spremila fiš paprikaš, langošice! Pa gde ćete lepše – pita se Zorana.

Kada je reć o tome koje jelo najbolje oslikava i predstavlja našu zemlju, Zorana nema samo jedan odgovor.

– Definitivno bih izdvojila domaći hleb, pasulj, sarmu, čvarke, šunku, slaninu. To je ono po čemu smo poznati u celim svetu – ističe Zorana koja veliku zahvalnost za sve uspehe duguje porodici u kojoj ima i naslednika.

– Imam četvoro dece, a najmlađi je zainteresovan za kuhinju. Vrlo je vešt i uporan, za njega je to igra. Ume i sam da napravi nekoliko jela kao i da razvije i savije pitu – kaže srećna mama, koja kada se povede polemika da li su muškarci zaista bolji kuvari od žena ima spreman odgovor:

– Smatram da nema razlike, sve je od osobe do osobe, koliko te zanima kuhinja, da li voliš ili ne voliš da kuvaš – ono što je bitno po njoj je taj glavni sastojak svakog ukusnog jela.

– Ljubav je glavni sastojak svega, pa i svakog jela!. Sve što radim radim srcem i to mi daje lavovsku snagu da nastavim da se borim zajedno sa svojim kolegama i tako sačuvamo svoj tradicionalan način spremanja i kuvanja u Srbiji, zaključuje “Šef tradicije” Zorana Mrenjica.

Piše: Srećko Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18