Ljubavni napitak

Za razliku od većine zimnice koja se priprema u sezoni, ovaj napitak se sprema tokom čitave vegetacije, od prvog do poslednjeg voća, već kako koje sazreva. Odabere se velika tegla koja moža hermetički da se zatvori. U nju se stavlja po 100 grama sezonskog voća i 50 g šećera ili meda, nalije se rumom tako da plodovi ogreznu i odloži u ostavu na tamno mesto. Sve dok se ne stavi i poslednja tura voća, ne zatvara se pokopcem već filter hartijom i gumicom. Ako se koristi šećer, tegla se mora češće protresati da se šećer otopi. Sitno voće se stavlja celo, s košticom, a krupno se iseče na kockice. Napitak ne sme da „vri“, jer tada postaje kiseo. Treba da ostane sladak, aromatičan, da mami mirisom kao pravi ljubavni napitak. Dve-tri nedelje posle poslednje ture voća uvrne se poklopac i napitak ostavi da odleži koju nedelju. Poslužuje se u širokim, plićim čašama ili pak onim u kojima se servira martini. Važno je da se uz napitak pojedu i plodovi. Gostima treba reći da plodovi iz „ljubavnog napitka“ brzo deluju, te da ih konzumiraju polako.

Tekst: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno