Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО LJUBIČICA: Lek u prekrasnom mirišljavom pakovanju

LJUBIČICA: Lek u prekrasnom mirišljavom pakovanju

524

Da ljubičica, koja najavljuje proleće, ima lekovita svojstva – malo ko zna. Sa neobičnim i divnim mirišljavim cvetovima, kao vesnik buđenja prirode, javlja se u martu i traje do kraja aprila, iako može ponovo da procveta u jesen. Prema narodnom verovanju, treba da pojedete prvi cvet ljubičice koji pronađete u šumi da biste bili zdravi.

Kod nje su lekoviti ne samo cvetovi, već i listovi, ali i ostali delovi. Prikuplja se u martu i aprilu, osim korena, koji se vadi od 15. oktobra do sredine novembra. Cvet i listovi se suše na prozračnom mestu, a koren se naniže u obliku venca i suši na vazduhu.

Sirup za jačanje srca

     Kilogram dobro izgnječenih cvetova ljubičice prelije se litrom kipuće vode i ostavi da odstoji 10 sati. Nakon toga se procedi, zagreje do ključanja, a zatim time prelije još kilogram sveže ubranih cvetova. Ponovo se ostavi deset sati, a isti postupak se ponavlja najmanje dva do tri puta. Što više – to bolje. Na kraju se dobijeni sok dobro zagreje, ohladi i doda mu se med. Meša se tako da masa bude gusta, nalik sirupu. Uzima se u slučaju nesanice, za rastvaranje sluzi u disajnim organima, kao i za jačanje srca. Ako je sirup mnogo jak, može da se razblaži ječmenom vodom – lekovito dejstvo se ne smanjuje.

Ublažavanje nesanice

     Potrebno je: dve kašičice osušenih i sveže izmrvljenih delova biljke, 2,5 decilitara  hladne vode i jedna kašika meda. Ljubičicu prelijte hladnom vodom, zagrejte do ključanja i neka odstoji pet minuta. Nakon toga procedite i mlak čaj zasladite medom od žalfije, lipe ili cvetnim livadskim medom. Pored već nabrojanih lekovitih svojstava, divlja ljubičica ima blagotvorno dejstvo protiv histerije, hipohondrije i ubrzanog rada srca, te nesanice.

Ispiranje desni i usta

    Analizom je potvrđeno da se u korenu ljubičice nalaze saponini koji pomažu u omekšavanju sluzi i izbacivanju sekreta iz bronhija. Takođe, sadrži salicilnu kiselinu, alkaloid violin i supstancu odoratin, pa je u vidu čaja vrlo efikasan za saniranje upala desni i usta.

Za proširene vene

     Ljubičasti cvetovi u sebi sadrže rutin, koji jača zidove kapilara i leči proširene vene. Pola šoljice svežih cvetova prelijte sa 2,5 dl ključale vode, poklopite i procedite nakon pet minuta. Pijte dva puta dnevno posle jela.

Ulje protiv glavobolje

     Šaku sveže ubranih cvetova prelijte sa pola litra hladno ceđenog maslinovog ulja. Ostavite da odstoji četiri dana na hladnom mestu, procedite i čuvajte u tamnoj boci. Koristi se za masažu očnih kapaka i slepoočnica, protiv glavobolje.

Sirće

     Priprema se tako što se 150 grama svežih cvetova i jedan litar belog vinskog sirćeta stavi u tamnu bocu, koja se dobro zatvori. Procedite nakon 15 dana. Sirće od ljubičice se koristi u narodnoj medicini za lečenje glavobolje. Njime se trljaju slepoočnice, ili se stavlja kao oblog, a glavobolja sa osećajem vrućine prestaje, tvrde dobri poznavaoci.