Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ЉУБИЧИЦА: Лек у прекрасном миришљавом паковању

ЉУБИЧИЦА: Лек у прекрасном миришљавом паковању

327

Да љубичица, која најављује пролеће, има лековита својства – мало ко зна. Са необичним и дивним миришљавим цветовима, као весник буђења природе, јавља се у марту и траје до краја априла, иако може поново да процвета у јесен. Према народном веровању, треба да поједете први цвет љубичице који пронађете у шуми да бисте били здрави.

Код ње су лековити не само цветови, већ и листови, али и остали делови. Прикупља се у марту и априлу, осим корена, који се вади од 15. октобра до средине новембра. Цвет и листови се суше на прозрачном месту, а корен се наниже у облику венца и суши на ваздуху.

Сируп за јачање срца

     Килограм добро изгњечених цветова љубичице прелије се литром кипуће воде и остави да одстоји 10 сати. Након тога се процеди, загреје до кључања, а затим тиме прелије још килограм свеже убраних цветова. Поново се остави десет сати, а исти поступак се понавља најмање два до три пута. Што више – то боље. На крају се добијени сок добро загреје, охлади и дода му се мед. Меша се тако да маса буде густа, налик сирупу. Узима се у случају несанице, за растварање слузи у дисајним органима, као и за јачање срца. Ако је сируп много јак, може да се разблажи јечменом водом – лековито дејство се не смањује.

Ублажавање несанице

     Потребно је: две кашичице осушених и свеже измрвљених делова биљке, 2,5 децилитара  хладне воде и једна кашика меда. Љубичицу прелијте хладном водом, загрејте до кључања и нека одстоји пет минута. Након тога процедите и млак чај засладите медом од жалфије, липе или цветним ливадским медом. Поред већ набројаних лековитих својстава, дивља љубичица има благотворно дејство против хистерије, хипохондрије и убрзаног рада срца, те несанице.

Испирање десни и уста

    Анализом је потврђено да се у корену љубичице налазе сапонини који помажу у омекшавању слузи и избацивању секрета из бронхија. Такође, садржи салицилну киселину, алкалоид виолин и супстанцу одоратин, па је у виду чаја врло ефикасан за санирање упала десни и уста.

За проширене вене

     Љубичасти цветови у себи садрже рутин, који јача зидове капилара и лечи проширене вене. Пола шољице свежих цветова прелијте са 2,5 дл кључале воде, поклопите и процедите након пет минута. Пијте два пута дневно после јела.

Уље против главобоље

     Шаку свеже убраних цветова прелијте са пола литра хладно цеђеног маслиновог уља. Оставите да одстоји четири дана на хладном месту, процедите и чувајте у тамној боци. Користи се за масажу очних капака и слепоочница, против главобоље.

Сирће

     Припрема се тако што се 150 грама свежих цветова и један литар белог винског сирћета стави у тамну боцу, која се добро затвори. Процедите након 15 дана. Сирће од љубичице се користи у народној медицини за лечење главобоље. Њиме се трљају слепоочнице, или се ставља као облог, а главобоља са осећајем врућине престаје, тврде добри познаваоци.