Ljuta paprika odgovorna za dobro raspoloženje

U majanskom carstvu zrna kakaoa bila su toliko cenjena da su korišćena kao novac. Samo najbogatiji su mogli da piju čokoladu. Pored zrna kakaoa dodavani su ljuta paprika i med, i taj napitak se koristio kao lek.

Kada dođete u bilo koji grad na Jukatanu ili u čitavom Meksiku nemoguće je ne primetiti da se svi ljudi smeškaju, lepo su raspoloženi, uvek spremni da zapevaju. Ako se zapitamo zašto je to tako, neko bi rekao da je to zbog mnogo sunčanih dana kojima ova zemlja obiluje, neko bi rekao da je u pitanju tekila, a Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, misli da dve biljke imaju presudni uticaj na to: ljute papričice i kakao.

„Obe ove biljke su autohtone na tom području. Ljuta paprika sadrži veliku količinu kapsaicina, supstance koja izaziva pojačano lučenje endorfina, odnosno, oksitocina, serotonina i svih onih neurotransmitera koji su zaduženi za dobro raspoloženje“, dodaje Antonijević.

Na primer, vrsta ljute papričice habanero, ima puno kapsaicina, vrlo je ljuta i na Skovilovoj skali koja služi za merenje ljutine paprika, ima preko 550.000 skovila, a poređenja radi, feferona ima oko 500.

Vrlo slično deluju i zrna kakaoa, koja su oduvek bila izuzetno cenjena, a Maje su ih koristile kao monetu.

„Za 25 zrna kakaoa mogli ste da kupite čoveka u vreme kada su Španci osvojili Meksiko. Kakao, baš kao i ljuta paprika, deluje na poboljšanje raspoloženja, stimuliše naš nervni sistem. Takođe, utiče na lučenje serotonina i drugih važnih neurotransmitera za naše dobro raspoloženje, ali utiče i na sniženje povišenog holesterola“, napominje narodni travar.

Ljuta paprika ima i druga lekovita svojstva. Koristi se protiv bolova u kostima, mišićima i protiv reumatizma.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18