Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ljutka, zaboravljeno jelo od krompira

Ljutka, zaboravljeno jelo od krompira

564

Vranje je nostalgija. Nostalgija osećanja, mirisa, ukusa, nostalgija za starim vremenima, za ljudima kakvi su nekad bili. U tom Vranju i njegovim etno selima, prave se stara jela, ona što smo ih nekad sa slašću jeli, bila su nam izvor radosti i zadovoljstva, a danas ih retki spremaju i znaju da spreme. Jedno od takvih jela je i „ljutka“.

Za spremanje ovog jela potrebno je pripremiti 2 struka praziluka, od 5 do 6 ljutih paprika osušenih na niz, 400 grama krompira, 100 ml zejtina, kašičicu aleve paprike, soli i vegete po ukusu. Od pripremljenih namirnica prvo treba skuvati krompir u ljusci zajedno sa suvim paprikama. Kada budu gotovi krompir i papriku treba oljuštiti. Ovako oljušten krompir treba najpre viljuškom usitniti u zemljanu kalenicu, a potom dodati sitno iseckanu papriku i praziluk, kašičicu alave, soli i vegete po ukusu i sve lepo promešati da se dobro sjedini. Potom treba ugrejati 100 ml zejtina, preliti masu i još jednom dobro promešati. Zejtin mora da bude tako dobro ugrejan da u dodiru sa pirpemljenom masom zacvrči, u suprotnom jelo neće dobiti valjan ukus.

Foto: recepti.com

G.N.