Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ЛОША ГОДИНА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У ПОМОРАВЉУ: Суша обрала пасуљ

ЛОША ГОДИНА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У ПОМОРАВЉУ: Суша обрала пасуљ

86

Пише: Јелена Лукић

У Поморавском округу пасуљ се гаји углавном на мањим парцелама, приноси су мали, а бележи се и благи пад површина под пасуљем за последњих неколико година, кажу у Пољопривредно-саветодавној служби у Јагодини. Једну од највећих парцела има Небојша Пујкић из Параћина. Ове године посадио је пасуљ на око један хектар у Кривом Виру код Бољевца.

– Ове године пасуљ је био очајан. Суша је учинила своје, тако да сам парцелу од преко 60 ари покосио, а с остатка парцеле убрао сам свега око 100 килограма. То смо оставили за сопствене потребе тако да ове године немамо пасуљ за продају – каже Пујкић који још узгаја и дуње и бави се пчеларством, а у пословима му највише помаже супруга Гордана.

Наводњавање би решило проблем

Прошла година за пасуљ, али и друге културе, каже наш саговорник, била је много боља.

– Прошле године сам пасуљ посадио на 1,20 хектара, а принос је био више од једне тоне. Тада се производња баш исплатила, јер је цена килограма пасуља била 300 динара. Људи нам долазе код куће и сви узимају веће количине. И ове године су звали да резервишу пасуљ, али на жалост, немамо за продају. Ова година је била сушна па је зато све пропало. Не само код мене, већ и код других произвођача. Да би пасуљ заметнуо плод, морају да буду влажне ноћи, да буде росе. Биљка је лепо напредовала док је цветала, али су ноћи биле суве, с температуром око 20 степени, није било росе, тако да пасуљ није успео ни да завеже. На једној биљци ове године биле су свега две до три махуне, а прошле године су махуне висиле на све стране. Било би другачије да може да се наводњава, али ја немам услове за то – објашњава Пујкић.

Небојша Пујкић каже да је применио све агротехничке мере, од прихрањивања до прскања против болести и штеточина јер слуша савете пољопривредних стручњака, али ни то није вредело јер су временски услови били лоши.

Осим временских услова, велики проблем је и недостатак адекватне радне снаге.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us