Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Лоша комуникација између институција и пољопривредника

Лоша комуникација између институција и пољопривредника

2353

Данас је у Кисачу одржан састанак Удружења потписника мајског споразума са Владом Републике Србије и удружења са којима су потписници успоставили добру сарадњу.

Потписници споразума су Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Удружење произвођача млека Наше млеко, Удружење пољопривредних произвођача Суботице, Удружење СТИГ Пожаревац, Удружење За спас и опстанак сточара западне Србије, Савез Удружења пољопривредника Баната и Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адраниˮ. Домаћин скупа је Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије.

Још у мају месецу потписан је споразум са Владом Републике Србије који до данас није испуњен. Споразум предвиђа анализу тржишта житарица и увођење плавог дизела без акцизе, повећање субвенција по хектару са 9.000 на 18.000, повећање површина за добијање субвенција са 20 хектара на 100 хектара, укидање накнаде за одводњавање у 2024. години. Неки од захтева, као премије за млеко и субвенције по грлу су испуњени.

Закључак  данашњег састанка је да постоји лоша комуникација између институција и пољопривредника и да се због свих проблема инсистира на омасовљењу удруживања пољопривредника што кроз постојећа удужења, што кроз нова.

Поред постојећих 7 удружења састанку су присуствовала и нова удружења као и удружења у оснивању.

Пише: Зорица Драгојевић