Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Loša komunikacija između institucija i poljoprivrednika

Loša komunikacija između institucija i poljoprivrednika

2551

Danas je u Kisaču održan sastanak Udruženja potpisnika majskog sporazuma sa Vladom Republike Srbije i udruženja sa kojima su potpisnici uspostavili dobru saradnju.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ. Domaćin skupa je Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Još u maju mesecu potpisan je sporazum sa Vladom Republike Srbije koji do danas nije ispunjen. Sporazum predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu su ispunjeni.

Zaključak  današnjeg sastanka je da postoji loša komunikacija između institucija i poljoprivrednika i da se zbog svih problema insistira na omasovljenju udruživanja poljoprivrednika što kroz postojeća uduženja, što kroz nova.

Pored postojećih 7 udruženja sastanku su prisustvovala i nova udruženja kao i udruženja u osnivanju.

Piše: Zorica Dragojević